Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 12.07.2016.| 12:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Naplata RTV takse putem računa za struju

(Foto: Ivana Vuksa)
Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas, 12. jula, u Sarajevu usvojila rješenje kojim se predviđa da se RTV taksa ubuduće naplaćuje putem računa za električnu energiju, umjesto dosadašnjeg, putem telekom operatera, ali da bi ono stupilo na snagu, potrebno je da ga usvoje oba parlamentarna doma.

Razmatrajući amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, Komisija je usvojila i amandman kojim se određuje da se sredstva prikupljena od RTV takse dijele tako da BHRT-u pripadne 40%, a RTRS-u i FTV-u po 30%, što je u skladu sa usaglašenim stavom Upravnog odbora Javnog RTV sistema.

Prema dosadašnjem modelu raspodjele RTV takse, BHRT-u pripada 50%, a entitetskim emiterima po 25% prikupljenih sredstava.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH sa usvojenim amandmanima koje je predložila grupa poslanika predviđeno je da ostane na snazi model prema kojem se prihodi od marketinga javnih RTV servisa uplaćuju na jedinstveni račun.

Primjena ovog zakona, ukoliko ga usvoje Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, bila bi ograničena na 12 mjeseci, a ukoliko u tom roku ne bude usaglašen i donijet novi zakon koji bi trajno riješio pitanje finansiranja javnih RTV emitera, njegova primjena bi bila nastavljena i nakon tog vremena.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.