Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 11.07.2016.| 11:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Distribucija brendirane robe široke potrošnje unosan posao - Dominiraju firme iz zapadne Hercegovine

(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Bosanskohercegovačko tržište robe široke potrošnje teško je oko 4 mlrd KM, a najveći dio čine brendirani uvozni prehrambeni proizvodi. Osim proizvođača, najveću korist u ovom biznisu imaju distributeri, odnosno zastupnici ovih brendova.

Većina distributera stranih prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini sjedište ima u zapadnoj Hercegovini. Distribucija stranih brendiranih FMCG (Fast moving consumer goods) proizvoda predstavlja jedan od najunosnijih poslova, jer se radi o robi široke potrošnje koja se brzo prodaje na tržištu.

Dva tipa trgovine

Direktor B2B odjela u firmi "Altermedia" Rešid Muratović izjavio je za "Faktor" da je domaće FMCG tržište podijeljeno na organizovanu i na tradicionalnu trgovinu.

– Organizovana trgovina ima udio od oko 60% u ukupnom prometu robom široke potrošnje. U organizovanu trgovinu spadaju trgovački lanci kao što su "Bingo", "Konzum", dm, CM, "Atom" i drugi. Distributeri čine najvažniju kariku u procesu dolaska proizvoda od fabrike do police – spomenuo je Muratović.

Prema njegovim riječima, distributeri su spona između velikih internacionalnih kompanija i domaćih trgovačkih lanaca i većina posla prolazi kroz ovaj kanal.

Muratović pojašnjava da se radi o jednom od najunosnijih poslova, s obzirom na vrijednost tržišta, dodavši da distributeri u BiH zapošljavaju između 2.000 i 2.500 radnika.

(Foto: Marcin Balcerzak/shutterstock.com)
– U procesu distribucije stranih brendova na naše tržište koriste se transport, logistika, skladištenje robe, prodaja klijentima i marketing - kaže Muratović.

Ponekad domaće kompanije mogu vršiti samo logistiku i skladištenje određenih stranih brendova. Primjer tome je kompanija "Violeta" iz Tomislavgrada, koja se bavi proizvodnjom toaletnog papira i maramica, kao i deterdženata za veš i omekšivača. Oni u svom portfoliju nude i proizvode italijanskih brendova "Ferrero" i "Barilla".

Kako su za "Faktor" kazali u "Violeti", ova kompanija nije distributer italijanskih brendova nego rade logistiku i skladištenje, dok se regionalni distributer "Ferrera" nalazi u Zagrebu, a "Barille" u Ljubljani.

Vjetar u leđa

Domaće proizvodne kompanije žale se na nedostatak državnih subvencija i podrške za izvoz. Nasuprot njima, distributeri i uvoznici imaju pune ruke posla, jer uglavnom uvoze visokosubvencionirane brendirane proizvode.

Dodatan vjetar u leđa distributerima mogla bi biti odluka države da ukine carine i prelevmane na uvoz 250 visokosubvencioniranih proizvoda iz Evropske unije. To bi moglo imati efekta na vanjskotrgovinsku razmjenu BiH sa EU-om, s obzirom na to da roba široke potrošnje čini najveću stavku u ukupnom uvozu, navodi "Faktor".

Najveći i najpoznatiji distributeri stranih brendova u BiH: "Ataco" Mostar, MCI Široki Brijeg, "Dara" Posušje, "Orbico BiH" Sarajevo, "Mepas" Široki Brijeg, "Megamix" Sarajevo, "Andrea & Giovanni" Čitluk, "Džajić Commerce" Ljubuški, "Union Foods" Čitluk, "Nelt BiH" Istočno Sarajevo


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.