NavMenu

Put do spasa srca najbrži u RS - Dužina čekanja na intervencije daleko kraća nego u regionu

Izvor: Glas Srpske Petak, 08.07.2016. 09:14
Komentari
Podeli
(Foto: nimon/shutterstock.com)
Slovenija ima osam puta veća izdvajanja za zdravstvenu zaštitu po stanovniku od RS, ali to izgleda nije presudno kada su u pitanju liste čekanja za pojedine preglede, jer se u Srpskoj na koronarografiju stiže čak 11 puta brže nego u toj zemlji.

Pokazale su ovo analize Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Uporedni podaci o dužini čekanja na neke od medicinskih procedura u regionu i kod nas govore da smo daleko ispred komšija. Tako pacijenti u RS, osim do koronarografije, brže stižu i na operaciju katarakte nego u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, ali i na ultrazvuk srca i preglede vrata i glave. Na to je, kako ističu u Fondu, uticalo poboljšanje dostupnosti zdravstvene zaštite, što je jedan od strateških razvojnih ciljeva zdravstva u RS, ali i dio razvojnih planova te ustanove.

U posljednjih pet, šest godina jedna od efikasnijih mjera za brže preglede bila je, kako ističu, i uvođenje centralizovanog zakazivanja za magnetnu rezonancu (MR) i kompjuterizovanu tomografiju (CT) na nivou cijele RS.

- Time je omogućeno upravljanje cijelim procesom zakazivanja pregleda i to u zdravstvenoj ustanovi gdje će se na pregled najkraće čekati, bilo da je riječ o javnoj ili privatnoj bolnici - kažu u Fondu.

Na kraće liste čekanja uticalo je i uključivanje privatnih zdravstvenih ustanova, angažovanje stručnjaka iz drugih zemalja, ali i gradnja Centra za radioterapiju.

- Da kraće čekamo na pojedine preglede doprinijelo je i osposobljavanje bolnica da pruže više od 500 novih procedura zahvaljujući novoj opremi i edukaciji medicinara - naglasili su u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Prema podacima kojima raspolaže Fond zdravstva, liste čekanja za dijagnostičke procedure MR i CT su od dva do četiri puta kraće od maksimalne dužine čekanja u regionu.

- Na magnetnu rezonancu se najkraće čeka na Univerzitetskom kliničkom centru RS, i to od sedam do deset dana, dok najduže čekaju pacijenti u opštoj bolnici Bijeljina, odnosno 60 dana - kažu u Fondu.

(Foto: shutterstock.com)
S druge strane, kompjuterizovanu tomografiju najkraće čekaju u privatnim medicinskim ustanovama "Medik T" iz Bijeljine i "Alfa" iz Brčkog, i to sedam dana, dok se u UKC-u RS u Banjaluci čeka oko 120 dana.

- Sve to se ne odnosi na hitne slučajeve i na hospitalizovane pacijente - dodaju u Fondu.

Da smo u nekim pregledima daleko bolji i brži od inostranstva, tvrdi i direktor bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović.


- Naravno, uvijek imamo prostora za popravke i napredovanje. Dešava se da neki aparat bude u kvaru i odmah stižu i duže liste čekanja za preglede koji od njega zavise - objašnjava on.

Ipak, gradnjom bolnice u Istočnom Sarajevu i nabavkom opreme znatno će biti smanjene liste čekanja i poboljšan kvalitet zdravstvene zaštite u cijeloj Srpskoj.

- Veoma je bitno da ćemo uz novu bolnicu dobiti i novu opremu, što će spriječiti odlazak pacijenata u druge države, jer će ovdje u potpunosti moći dobiti dijagnostiku i liječenje - dodaje Todorović.

Velika olakšica za pacijente u RS jeste to što će od 1. avgusta plaćati i do četiri puta manji iznos participacije za najskuplje medicinske usluge poput koronarografije, ugradnje stenta i balon diletacije koronarne arterije. Niža participacija predviđena je i za magnetnu rezonancu, a biće smanjen i procenat participacije za medicinska pomagala namijenjena djeci uzrasta od 15 do 18 godina.

Mogućnost izbora

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da svi osiguranici imaju pravo da izaberu bolnicu u kojoj će se liječiti.

- To znači da osiguranik iz Trebinja ili Bijeljine može tražiti da bude upućen u bilo koju bolnicu u RS gdje postoje uslovi da mu pruže neophodnu uslugu - ističu u Fondu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.