Izvor: Capital | Srijeda, 06.07.2016.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za startapove u Trebinju šest kreditnih linija

(Foto: apple2499/shutterstock.com)
U Trebinju je juče predstavljeno šest garantno-kreditnih linija za startap, za poljoprivredu, poljoprivredna gazdinstva, preduzetnike, privredna društva, te za podršku izvozu.

Kreditne linije prezentovane su na okruglom stolu o temi "Podrška Garantnog fonda Republike Srpske razvoju preduzetništva na području koje pokriva Područna privredna komora Trebinje", koji su organizovali Garantni fond i Područna privredna komora.

Predstavnici Garantnog fonda prezentovali su garantno – kreditnu liniju "startap" namijenjenu preduzetnicima i pravnim licima koja obavljaju registrovanu djelatnost s ciljem sticanja dobiti u periodu ne dužem od 18 mjeseci, sa periodom otplate do sedam godina, iznosom garancije do 50.000 KM i grejs periodom do 12 mjeseci, saopšteno je iz Privredne komore Republike Srpske.

Garantno-kreditna linija za poljoprivredna gazdinstva namijenjena je licima koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava kod Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, sa periodom otplate do 10 godina, iznosom garancije do 50.000 KM i grejs periodom do tri godine.

Garantno-kreditna linija za poljoprivredu namijenjena je pravnim licima koja se bave proizvodnjom i preradom u poljoprivredi ili ribarstvu sa periodom otplate do 15 godina za osnovna ili osnovna i obrtna sredstva i do pet godina samo za obrtna sredstva.

Iznos garancije je do 1.500.000 KM za osnovna i obrtna sredstva i do 300.000 KM samo za obrtna sredstva i grejs periodom do 36 mjeseci za osnovna ili osnovna i obrtna sredstva i do 12 mjeseci samo za obrtna sredstva.

Garantno-kreditna linija za preduzetnike namijenjena je preduzetnicima koji obavljaju registrovanu djelatnost s ciljem sticanja dobiti sa periodom otplate do 15 godina za osnovna ili osnovna i obrtna sredstva i do pet godina samo za obrtna sredstva.

U saopštenju se navodi da je iznos garancije do 300.000 KM za osnovna i obrtna sredstva i do 100.000 KM samo za obrtna sredstva, sa grejs periodom do 24 mjeseca za osnovna ili obrtna sredstva i do 12 mjeseci samo za obrtna sredstva.

Garantno-kreditna linija za privredna društva namijenjena je za pravna lica koja obavljaju registrovanu djelatnost s ciljem sticanja dobiti sa rokom otplate do 15 godina za osnovna ili osnovna i obrtna sredstva i do pet godina samo za obrtna sredstva.

Iznos garancije je do 1.500.000 KM za osnovna i obrtna sredstva i 300.00 KM samo za obrtna sredstva i grejs periodom do 24 mjeseci za osnovna ili osnovna i obrtna sredstva i do 12 mjeseci samo za obrtna sredstva.

Garantno-kreditna linija za podršku izvozu odnosi se na pravna lica koja obavljaju izvoz sa rokom otplate do dvije godine samo za obrtna sredstva i do godine za kredite za pripremu izvoza, sa iznosom garancije do 300.000 KM samo za obrtna sredstva i grejs periodom do 12 mjeseci samo za obrtna sredstva i do 12 mjeseci za pripremu izvoza.

Okruglom stolu prisustvovalo je više od 10 predstavnika privrednih društava sa regije koju pokriva Područna privredna komora Trebinje, navodi se u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.