Izvor: Dnevni avaz | Ponedjeljak, 14.01.2008.| 09:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

(1894.) Gradska tržnica "Markale" – Pijaca kao pozorište

(Foto: b)

Zgrada Gradske tržnice nalazi se u samom centru grada, na raskršću ulica Ferhadija, Mula Mustafe Bašeskije i Niže Banje.

Sagrađena je 1894. godine, kada se javila potreba za mjestom gdje bi se objedinila trgovina namirnicama, intenzivirana izgradnjom tramvajske stanice na sadašnjem Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović.

Naziv tržnice dolazi od njemačke riječi "Markt Halle", što u doslovnom prijevodu znači "prostor za trgovanje". U našem jeziku naziv je tokom vremena skraćen i izmijenjen u naziv "Markale".

"Projektant zgrade tržnice bio je August Butsch, a izgrađena je u neorenesansnom stilu. Ranije su na zgradi tržnice postojali bočni ulazi, a kada su zatvoreni, probijana su današnja dva ulaza, od kojih je prednje pročelje izgrađeno s tri luka, po uzoru na antičku arhitekturu", objašnjava Mufid Garibija, arhitekta i poznavalac historije grada.

Najveći dio zgrade čini prostrana aula, a hladnjača i ostave su smještene u podrumskom prostoru. Pokrov je od bakarnog lima, a podupiru ga drveni i čelični rešetkasti nosači.

"U auli se nalazi sat izrađen u stilu secesije, koji i danas postoji. Sama zgrada spada u red najljepših građevina ovog tipa u regionu. Mišljenje građana najbolje je opisao Hamdija Kreševljaković kada je kazao da ga objekat više podsjeća na pozorište nego na pijacu", kaže Garibija.

Izgled zgrade tržnice mijenjan je nekoliko puta, a autentičnost joj je vraćena neposredno prije Olimpijade u Sarajevu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.