Izvor: Indikator | Utorak, 05.07.2016.| 10:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nova detox lista "Greenpeacea" - Ko proizvodi tekstil sa opasnim hemikalijama?

(Foto: fiphoto/shutterstock.com)
"Greenpeace" je objavio novu Detox modnu pistu u kojoj je za proizvodnju tekstila bez toksina pohvalio kompanije "Zara", H&M i "Benetton".

Na internetskoj platformi "Detox-Catwalk" grupa za zaštitu okoliša ocijenila je ukupno 19 modnih marki koje se temelje na upotrebi otrovnih hemikalija.

"Greenpeace" je pohvalio "Zaru", H&M i "Benetton", a kritizirao "Esprit", "Nike" i proizvođača donjeg rublja "Victoria Secret" da nastavljaju proizvoditi tekstilne proizvode sa "opasnim hemikalijama".

- Otrovne hemikalije ne smiju imati mjesta u svakodnevnoj odjeći i obući - rekao je Manfred Santen, hemijskii i tekstilni stručnjak u "Greenpeaceu". "Zara", H&M i "Benetton" dokazali su da je proizvodnja bez zagađenja za tvrtke svih veličina moguća."

Tekstilna kampanja "Detox" (detoksikacija) "Greenpeacea" traži prelazak na čistiju proizvodnju tekstilnih proizvoda do 2020. godine.

Prema "Greenpeaceu", "Inditex" iz Španije, nadređena tvrtka za brend "Zara", obećala je kako će ukloniti PFC (perfluorirane hemikalije koje se koriste za vodotpornost tekstila) iz opskrbnog lanca. Italijanski "Benetton" je pohvaljen jer je razvio vlastiti program koji nadilazi otklanjanje opasnih hemikalija jedanaest grupa. H&M iz Švedske snizio je na najniže dostupne granice tehničke detekcije za otpadne vode i sredstva.

Prema "Greenpeace", još dvanaest tvrtki, uključujući "Adidas", "Levi's", "Primark" i "Puma" koriste toksične materije. Santen je kritizirao ove četiri modne tvrtke jer još koriste štetne tvari, kao što su perfluorirane i polifluorirane hemikalije (PFC) u svojoj proizvodnji. Korporacije kao što su "Nike" i "Esprit" neće stići do 2020. godine garantovati proizvodnju bez toksina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.