Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 04.07.2016.| 10:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rudnici u FBiH grcaju u dugovima - Prijeti talas stečaja

(Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)
Vlast mora hitno pronaći izlaz za rudnike u Federaciji, jer im, zbog višemilionskih gubitaka i dugovanja, prijeti stečaj. Nekoliko hiljada radnih mjesta u tim rudnicima je ugroženo, izvještava FTV.

U stručnoj analizi "Elektropivrede BiH" o stanju u rudnicima u Federaciji navodi se da je u svim hitno što brže prestrukturiranje, jer su, kako je navedeno, ekonomski neodrživi. Rudnici tonu u višemilionskim gubicima, a rudari uglavnom rade u nehumanim uslovima i sa zastarjelom opremom.

Najteže je u onom najvećem u Federaciji - u Rudniku "Kreka". Ukupan gubitak i dugovanja prema državi su 263 mil KM, a samo u prošloj godini "Kreka" je poslovala sa 27 mil KM gubitka. Zbog toga joj ozbiljno prijeti stečaj.

- Teško naslijeđe "Kreke" je jedno od najsloženijih pitanja uopšte u privredi BiH. Mi očekujemo i razumijevanje i banaka i dobavljača i organa koji su nadležni za ubiranje poreza i doprinosa. Svaka druga varijanta bi značila stajanje Kreke i potpuni krah energetike na području TK-a - kazao je Bajazit Jašarević, direktor "Elektropivrede BiH".

Edin Delić, s Rudarskog fakulteta u Tuzli, upozorava kako se može očekivati da se svakog trenutka dođe u poziciju da zbog tehničkih ili geoloških uslova bude prekinuta eksploatacija na bilo kojem pogonu u "Kreki".

- Naglo izvlačenje tepiha ispod nogu Rudniku "Kreka" značit će destrukciju ekonomskog sistema na području kantona - kaže on.

(Foto: Kuznetcov_Konstantin/shutterstock.com)
Skoro identična situacija je i u ostalim rudnicima u Federaciji. Rudnik "Zenica" je ekonomski neodrživ, ukupan gubitak i obaveze prema državi su 125 mil KM, dok je gubitak samo u prošloj godini iznosio 22,5 mil KM. Rudnik "Kakanj" također je ekonomski neodrživ, ukupan gubitak i obaveze prema državi su 114 mil KM, a gubitak u prošlo godini je iznosio 21 mil KM.

Ukupni gubici i obaveze Rudnika "Đurđevik" prema državi su 35 mil KM, dok je samo u prošloj godini ovaj rudnik imao gubitak od 7 mil KM. Ukupan gubitak i obaveze prema državi Rudnika "Breza" su 102 mil KM, a u prošloj godini ovaj rudnik je poslovao s gubitkom od 20,7 mil KM.

Svi rudnici imaju nisku produktivnost u odnosu na veliki broj zaposlenih, posebno u administraciji, gdje radi znatno više radnika nego u proizvodnji.

- Mi smo iscrpljivali rudnike posljednjih decenija, od rata do danas. Rudnici su bili i socijalni amortizer za rješavanje pitanja koja nisu bila rudnička. Bili su na neki način prostor za namirivanje kojekavih političkih ili drugih sličnih interesa - tvrdi Delić.

Ukoliko se hitno stanje u rudnicima ne promijeni, mogli bi biti dovedeni u pitanje veliki energetski projekti bez čije izgradnje nema ni sigurnog plasmana rude. Ako se uzme u obzir da cijena struje na tržištu konstantno pada, te da su projektovane cijene električne energije novih energetskih projekata dva puta veće od tržišne, rudnike ne čeka svijetla budućnost.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.