NavMenu

U Turskoj otvoren jedan od najvećih visećih mostova u svijetu

Izvor: Klix Petak, 01.07.2016. 10:57
Komentari
Podeli
Četvrti viseći most po veličini "Osman Gazi" koji se nalazi na istočnom kraju Mramornog mora u Turskoj svečano je otvoren jučer, 30. juna, uz grandioznu ceremoniju.

Most je napravljen u sklopu projekta autoputa Istanbul-Bursa-Izmir, a svojim izgledom predstavlja čudo moderne arhitekture. Svečanu vrpcu presjekli su predsjednik Recep Tayyip Erdogan i premijer Binali Yildirim.

Projekat izgradnje počeo je prije 36 mjeseca i cilj mu je da skrati putovanje između nekoliko gradova i okruga industrijalizirane zapadne regije Turske. Njegova izgradnja koštala je 9 mlrd USD.

- Putovanje između Istanbula i Izmira skrati će se za 3,5 sata - rekao je Erdogan tokom otvorenja dodavši da će cijeli projekat autoputa biti završen do 2018. godine.

Most je nazvan Osman Gazi, po imenu sultana Osmana I, koji je svoje ime dao osmanskoj dinastiji iz XIV stoljeća. Nalazi se na Mramornom moru i to je jedan od najvećih visećih mostova na svijetu od 3 kilometra i predstavlja glavnu dionicu autoceste Gebze-Orhngazi-Izmir, duge 433 kilometra.


Riječ je o jednom od ambicioznih projekata turskog predsjednika za 2023. godinu kada se obilježava stogodišnjica osnivanja Republike Turske. Most je otvorio i dodatna radna mjesta, a očekuje se i preseljenje većeg broja ljudi u ovu regiju.

- Most otvara nove šanse drugoj strani regije. Uspostavit će se nova industrijska zona što će smanjiti pritisak na našu regiju i povećati standard života - rekao je guverner Harun Sahin.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Agro

Izdanci hmelja prodaju se po cijeni od 1.000 EUR za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus. Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. Podsjeća na divlje šparoge Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.