Izvor: Indikator | Petak, 01.07.2016.| 12:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada ne prihvata ponudu Draškovića za javno-privatno partnerstvo - Nacionalnim parkom može gazdovati samo država

(Foto: vladars.net)
Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić smatra neprihvatljivim Pismo dobre namjere, koje je poslovni sistem "Swisslion-Takovo" iz Trebinja uputio Vladi Republike Srpske u kojem se izražava namjera investiranja u Nacionalni park "Sutjeska".

- Pismo namjere u kojem se predlaže javno-privatno partnerstvo i upravljanje Nacionalnim parkom u omjeru 70:30 odsto je neprihvatljivo, jer nije u skladu sa pravnom regulativom i to pismo ne može biti predmet daljih aktivnosti - izjavila je Golić Srni.

Ona je navela da je o ovome poslovni sistem "Swisslion-Takovo" obaviješten i pisanim putem. Istakla je da je predstavnicima poslovnog sistema "Swisslion-Takovo" ukazano da, u skladu sa važećim propisima, Nacionalnim parkom može upravljati isključivo javna ustanova.

Rodoljub Drašković je ranije kazao da je u prvoj godini spreman da uloži 10 mil KM u Nacionalni park "Sutjeska". Za taj novac potpuno bi rekonstruisao hotel "Sutjeska" na Tjentištu, a radio bi projekte i za kulturno-istorijske spomenike i druge objekte.

Ukoliko bi do dogovora došlo, Drašković je spreman da odmah počne rekonstrukciju hotela "Sutjeska".

- Dobiće bazene, saune, kompletan spa centar i to će biti jedna planinska ljepotica. Ja sutra mogu ući u realizaciju tog projekta. Obezbjeđen je novac - izjavio je Drašković.

(Foto: npsutjeska.net)
Ipak, iz Vlade poručuju da od osnivanja novog preduzeća nema ništa – i da nacionalnim dobrima može gazdovati samo Republika Srpska. Na dogovor su kažu spremni, ali on se odnosi isključivo na rekonstrukciju ugostiteljskih objekata i tu može biti riječi o javno privatnom – partnerstvu , koncesiji ili pravu građenja.

- Pravo gazdovanja nad nacionalnim parkom ima samo država, predmet razgovora mogu biti samo postojeći turističko-ugostiteljski objekti - kažu u Vladi.

Kad se dobiju sve potrebne saglasnosti i dozvole Vlada će raspisati tender na koji će moći da se prijave svi zainteresovani investitori.

Ministrica Golić pojasnila je da bi, za pokretanje aktivnosti za bilo koju vrstu pravnog posla u Nacionalnom parku "Sutjeska" u skladu sa propisima koji regulišu ovu materiju, bilo neophodno izraditi studiju ekonomske opravdanosti.

Ona je naglasila da će studija pokazati moguće modele partnerstva nakon čega se potencijalni investitori mogu opredijeliti za jedan od mogućih modela.

Ona je rekla da u ovom momentu predmet razgovora može biti samo hotel "Sutjeska", koji je potpuno devastiran u ratnim dejstima od 1992. do 1995. godine, dodajući da ovaj objekat posjeduje građevinsku dozvolu i kompletnu projektnu dokumentaciju.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.