NavMenu

"Mercator" prodaje "Modianu" i "Intersport" - U toku pregovori sa mogućim kupcima

Izvor: seebiz.eu Četvrtak, 30.06.2016. 09:47
Komentari
Podeli
(Foto: Mapei)
Nakon "Pekarne Grosuplje", "Mercator-Embi", kompanije "M Holidays" i brojnih nekretnina koje su nove vlasnike dobile prošle godine, "Mercator" će prema očekivanjima do kraja jula prodati lance prodavnica sportske opreme i garderobe "Intersport" i "Modianu".

"Mercator" prodaje svoja ulaganja kako bi se fokusirao na osnovno poslovanje, odnosno trgovinu.

Za kupovinu "Modiane" "Mercator" je u pregovorima sa preduzetnikom Goranom Kristanom, koji u vlasništvu ima dvije kompanije koje se bave maloprodajom i veleprodajom njemačkog brenda "Tom Tailor" u Sloveniji i na drugim tržištima u jugoistočnoj Evropi. Kristanov partner u ovom poslu je jedan od najvećih indijskih proizvođača tekstila. Zato se može pretpostaviti da će se nakon promjene vlasništva u "Modiana" trgovinama takođe promijeniti raspon robnih marki.

"Modiana", koja je na kraju 2015. godine, zapošljavala 685 ljudi, prisutna je u Sloveniji, gdje ima 48 trgovina, u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Pod njenim okriljem posluju "Fashion Avenue", "Beautique", "Maxi" i "Modna kuća" u Mariboru.

"Mercator" prodaje samo poslovanje "Modiane", ali ne i nekretnine. Novi vlasnik će ih dugoročno unajmiti.

Zbog negativnog poslovanja tekstilne djelatnosti "Mercator" je zatvorio nekoliko neprofitabilnih jedinica u Srbiji i Hrvatskoj. I prošle godine "Modiana", koja inače generiše više od 3,5% prihoda "Grupe Mercator", poslovala je s gubitkom.

"Intersport ISI", s druge strane, smatra se jednom od najunosnijih "Mercatorovih" podružnica. Obavezujuću ponudu je, prema saznanjima portala, dao poljski private equity fond "Enterprise Investors". On ima ulaganja u 113 preduzeća u koja je uložio 2,4 mlrd EUR.

"Mercator" u ovom slučaju samo prodaje franšizu na nekoliko tržišta u regionu - od Slovenije do Albanije. Vlasnik franšize je švajcarska "Intersport Group", najveća maloprodajna mreža proizvoda za sport na svijetu.

U "Intersportu ISI" je krajem prošle godine bilo 356 zaposlenih. Od 93 prodajna mjesta, 35 ih je u Sloveniji. Kada se uzmu u obzir franšizne trgovine, u regiji ima ukupno 110 prodavanica "Intersporta", a očekuje se da će novi vlasnik ulagati prvenstveno u širenje na tržištima Srbije i Hrvatske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.