Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 09.01.2008.| 09:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grupacija "Tropic" registrovala prvi hedž fond u BiH

Banjalučka grupacija "Tropic" registrovala je prvi hedž fond u BiH - "Tropic fond", čiji će zadatak biti investiranje u nekretnine i privredu.

Mirko Risović, vlasnik "Tropic Groupa", izjavio je za "Nezavisne" da "Tropic fond" ima sjedište u Holandiji i podružnice u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

"Podružnica fonda u Banjaluci je nedavno registrovana tako da još nije imao ulaganja na tržištu. Investicije koje planiramo odnosiće se na nekretnine, te kupovinu i podizanje firmi. Za sada ne namjeravamo ulagati na berzi", kazao je Risović.

Hedž fondovi, odavno prisutni u ekonomski razvijenim tržištima svijeta, posebno SAD, novina su ne samo za BiH, već i region, gdje su prvenstveno zastupljeni tradicionalni investicioni fondovi. Hedž fondovi se od drugih fondova uglavnom razlikuju po ulaganju u visokorizične finansijske instrumente, ali i po netransparentnosti, jer ulagače u većini slučajeva ne informišu o tome kako su njihova sredstva plasirana. Namijenjeni su mahom bogatim investitorima i velikim korporacijama, koje interesuju samo visoki prinosi. Kako uspješnost ulaganja tih fondova prvenstveno zavisi od sposobnosti menadžera, a u manjoj mjeri od tržišnih kretanja kao što je slučaj kod investicionih fondova, tako i društva koja njima upravljaju zaračunavaju veće provizije.

Stručnjaci predviđaju da u svijetu posluje više od 11.000 hedž fondova čija je imovina prešla 900 milijardi dolara. Službene statistike ne postoje, jer ih se veliki broj registruje u of-šor zonama. Jedan od najpoznatijih hedž fondova je "Soros Fund Management" milijardera Džordža Soroša. Iako postoje nekoliko decenija, o njima se počelo pisati tek prije deset godina, kada je hedž fond LTCM izgubio 4,6 milijardi dolara i time ugrozio cjelokupan bankarski sistem zbog velikih iznosa kojima banke kreditiraju te fondove.

Hedž fond "Tropic", navodi Risović, osnovan je uglavnom vlastitim sredstvima grupacije u iznosu od 18 miliona KM, ali se vode pregovori o povećanju njegove investicione moći.

"Razgovaramo s nekoliko kuća koje bi trebalo da unesu svoj kapital u fond, pa očekujemo da će za početak raspolagati sredstvima od 100 miliona KM", kazao je Risović.

Grupacija "Tropic" bavi se nekretninama, ribarstvom i ugostiteljstvom. Prošle godine su prodali svoj istoimeni maloprodajni lanac, najveći u RS, srbijanskom trgovačkom gigantu "Delta Maxiju" za 35 miliona evra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.