Izvor: Večernji list | Utorak, 08.01.2008.| 13:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

OPEL: Prvi automobil popularne njemačke marke stvoren je 1898. godine

(Foto: b)

Opel je danas jedna od najpopularnijih automobilskih marki u Europi. Riječ je i o jednoj od najstarijih svjetskih automobilskih marki, jer je prvi automobil s nazivom ovog branda nastao prije 110 godina.

No, historija Opela počela je puno ranije, kad je 1862. godine Adam Opel pokrenuo proizvodnju šivaćih mašina. Adam Opel je umro u sepembru 1895. godine, pa nije doživio proizvodnju prvog automobila sa svojim imenom.

Prvi automobil je stvoren 1898. godine u saradnji s Lutzmanom, pa se godinu poslije prodavao pod zajedničkim imenom. Na prijelazu stoljeća potpisan je novi ugovor s francuskom tvrtkom Darracq. Francuzi su isporučivali šasije, a Nijemci su radili karoserije, pa je automobil nosio naziv Opel – Darracq. Saradnja je trajala do 1907. godine, a tada je Opel nastavio samostalno raditi automobile.

Veliki požar 1911. uništio je fabriku u Russelsheimu, što je označilo i prekid proizvodnje šivaćih mašina. U novoj su se fabrici radili auti, motocikli i bicikli. Osim proizvodnjom automobila, Opel je u međuratnom razdoblju slavu stekao i prvim raketnim automobilom RAK1, a isti je motor ugrađen potom i u avion. Ime Opel našlo se i na mnogim kamionima, posebice tokom II. Svjetskog rata, a proizvodili su još i poljoprivredne mašine i vatrogasne crpke.

Prijelomna godina je bila 1929., kad je najvećeg njemačkog proizvođača automobila kupio General Motors. Uslijedili su slavni modeli poput Olympije, Kadetta, Kapitana i Admirala, a desetljeća poslije toga obilježili su Rekord, Diplomat, Commodore, GT, Ascona, Manta, Senator, Omega, Calibra i naposlijetku Corsa, Astra i Vectra.

Od samih početaka Opelovi su automobili imali uspjeha i u autosportu, čak i u Grand Prix utrkama. Najveći historijski uspijeh postignut je 1982. godine, kad je Walter Rohrl, vozeći Opel Asconu B 400, postao svjetski prvak u reliju.

Moderni Opel i dalje ima sjedište u Russelsheimu, gdje je sve počelo, a fabrike ima još u Bochumu, Eisenachu, Kaiserslauternu te Belgiji, Španjolskoj, Poljskoj i Mađarskoj. Zajedno sa britanskim Vauxhallom, s kojim dijeli modele, godišnje prodaje oko milion i po automobila, čime je po jačini četvrti europski brand.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.