NavMenu

Preskroman izvoz koči treći prelaz - Još uvijek nema potrebe da se GP "Izičić" prekategorizuje u BIP prelaz

Izvor: Capital Ponedjeljak, 27.06.2016. 15:27
Komentari
Podeli
(Foto: Inna Sokolovska/shutterstock)
Izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla koji zahtijevaju poseban inspekcijski nadzor nije dostigao potreban nivo za aktiviranje trećeg BIP graničnog prelaza ni tri godine poslije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Nade o rastu izvoza dodatno su podgrijale dugo očekivane dozvole za izvoz mlijeka, mliječnih proizvoda i krompira koje je BiH dobila u drugoj polovini prošle godine.

Izvoz tih proizvoda, međutim, nije zaživio očekivanim tempom pa su količine koje su od tada završile na tržištu EU veoma niske.

BiH je izvoz krompira na evropsko tržište odobren krajem jula prošle godine, a podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da je u periodu od 1. avgusta 2015. do kraja aprila ove godine u zemlje EU, odnosno Hrvatsku i Sloveniju izvezeno 268,9 tona krompira u vrijednosti od 110.135 KM.

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda odobren je u septembru, a od oktobra 2015. do kraja aprila 2016. godine u EU je izvezeno 1.089 tona u vrijednosti od 2,1 mil KM.

- Za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla za koje je neophodno veterinarsko i fitosanitarno uvjerenje su još dovoljni granični prelazi "Gradiška" i "Bijača" - kažu u UIO.

Granični prelaz "Izačić" u blizini Bihaća dobio je 2013. godine status rezervnog i u slučaju velikog rasta obima prometa robe i gužvi na prelazima "Gradiška" i "Bijača" bio bi prekategorizovan u status BIP prelaza, ali za tim, kako ističu u UIO, nije bilo potreba.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić smatra da BiH nije dostigla željeni nivo izvoza zbog niske produktivnosti i konkurentnosti domaćih proizvoda na evropskom tržištu.


- Naša proizvodnja je veoma skupa, a pojedini proizvodi čak i ne ispunjavaju rigorozne sanitarne kontrole za zahtjevno evropsko tržište. Nivo podsticaja koji naši proizvođači primaju je znatno niži od evropskih, a jedan od problema je i nedovoljno ukrupnjavanje zemljišnih posjeda kako bi mogli proizvesti veće količine bez kojih nema ozbiljnijeg izlaska na evropsko tržište - rekao je Vidić i dodao da bi najavljeno prihvatanje sistema principa tradicionalne trgovine sa Hrvatskom bilo pogubno za naš agrar i spoljnotrgovinski bilans.

Kategorizacija graničnih prelaza između BiH i Hrvatske definisana je posebnim sporazumom koji je u Briselu potpisan krajem juna 2013. godine, a uspostavljena je i mješovita komisija za praćenje sprovođenja odredbi sporazuma i eventualnu pretkategorizaciju prelaza.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.