NavMenu

Srbija za izvoz ima 1,1 milion tona pšenice i brašna - Počela žetva u Vojvodini, poljoprivrednici nezadovoljni cijenom

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.06.2016. 14:34
Komentari
Podeli
Žetva pšenice počela je prošle nedelje širom Vojvodine, tamo gdje su vremenski uslovi dozvoljavali, i prvi rezultati govore da će prinosi biti dobri, ali uz problematičan kvalitet. To je posljedica vremenskih prilika, kao i izbora sorti pšenice koje su posijali poljoprivrednici. Ipak, tek je početak i veruje se, da će sa ulaskom na bolje parcele, i kvalitet zrna popraviti.

- Očekuje se da će u cijeloj Srbiji biti požnjeveno oko tri miliona tona pšenice, uz prosječan prinos od pet tona po hektaru. Ukoliko nas narednih dana posluži vrijeme, za izvoz bi trebalo da imamo oko 1,1 milion tona pšenice i brašna - kaže za "eKapiju" Vukosav Saković, direktor udruženja "Žita Srbije".

Oko 50% roda pšenice Srbija izvozi u zemlje u okruženju, dok se druga polovina najčešće prodaje multinacionalnim žitarskim kompanijama prisutnim u Srbiji. Kod kukuruza je 20% namijenjeno okolnim zemljama, dok 80% plasiraju širom svijeta, a soju i suncokret izvoze u manjoj meri, najviše u Bosnu i Hercegovinu i Evropu.

Naš sagovornik tvrdi da izvozne količine ipak opredjeljuju kretanja na tržištu, a značajan uticaj imaće i cijena domaće pšenice. Naime, Saković navodi da su posljednjih nedelja zalihe prošlogodišnjeg roda u Srbiji pale sa 350.000 na 300.000 tona, jer su poljoprivrednici pšenicu koristili kao stočnu hranu, pošto je bila jeftinija od kukuruza.

- Cijena pšeniceu Srbiji je pred žetvu rasla, dok je na međunarodnim tržištima bila u padu, pa sada imamo ogromnu razliku u vrijednosti novog i prošlogodišnjeg roda. Zato ne možemo da imamo precizne prognoze, jer je cijena prošlogodišnjeg žita u Srbiji viša nego u okruženju. Novi rod će većina poljoprivrednika ovog ljeta vjerovatno ostaviti u silosima, kako bi sačekali bolju cijenu. Konačna cijena najviše će zavisiti od kvaliteta ovogodišnjeg roda - objašnjava Saković.

Kako je nedavno u razgovoru za "eKapiju" najavio Žarko Galetin, direktor Produktne berze u Novom Sadu, cijena neće ići na ruku poljoprivrednim proizvođačima, jer će ponuda na tržištu ponovo biti velika. Očekuje se vrijednost od 15-16 dinara (oko 0,23 feninga) po kilogramu bez PDV-a, što bi bila najniža cijena pšenice u toku žetve još od 2010. godine.


Kada je riječ o ostalim kulturama, Vukosav Saković kaže da je žetva ječma već u drugoj polovini, odnosno, skoro pri kraju u Vojvodini, i ovdje se, takođe, očekuje dobar rod, kao i soje i suncokreta, tamo gdje nije bilo vremenskih neprilika. Saković ponavlja da se šteta od nevremena koje je nedavno pogodilo cijelu Srbiju još procjenjuje, ali prema prvim pokazateljima od grada su najviše stradali pšenica i voće.

M. Andrejić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.