Izvor: Danas | Ponedjeljak, 27.06.2016.| 12:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Studentkinja iz Ljubljane najveći proizvođač aronije u Sloveniji - Organska proizvodnja sve više u fokusu slovenačkih poljoprivrednika

(Foto: flickr.com)
Među 250 "novih seljaka", koliko ih svake godine stvori Slovenija, nalazi se i Polina Ratajac, djevojka iz Ljubljane, danas najveći proizvođač aronije u državi. Kako objašnjava, bez obzira na sve subvencije o kojima govori slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan, ulazak u posao nije lak i potrebno je ispuniti veliki broj uslova da bi se dobila državna pomoć, što je vrlo teško za mlade ljude koji su ciljna grupa za ovakve programe.

Drugi problem je kako da neko ko tek izlazi sa fakulteta obezbijedi finansiranje, jer banke nisu sklone da zajme novac bez obezbjeđenja, ljudima kojima je to prvi posao u životu. U slučaju Poline Ratajac, bili su potrebni i dobar biznis plan i jemstvo, koje je dobila od oca, inače građevinskog preduzimača, pa je i kredit od NLB banke stigao. Inače, NLB u Sloveniji ima poseban program za finansiranje malih poljoprivrednih firmi kojima odobrava kredite u vrijednosti do 500.000 EUR uz niske kamatne stope. Kako kažu u toj banci, od 74.000 gazdinstava, njih 15% su klijenti NLB-a, od čega je 5% njih dobilo kredit, a od toga se 2% bavi organskom proizvodnjom.

Udruživanjem do boljih rezultata

Kako je navela Polina Ratajac, kada se prebrode sve prepreke od uzgoja aronije može dobro da se živi, a ni sama proizvodnja nije suviše komplikovana. Zbog velike tražnje ni plasman nije problem, jer "kupci uglavnom sami nađu nas".

(Foto: kaband/shutterstock.com)
Ipak, Ratajac planira da se udruži sa ostalim proizvođačima aronije u Sloveniji, kako bi zajednički bili konkurentniji i možda proizvode plasirali u trgovinskim lancima.

Sama organska proizvodnja zahtjeva da zemljište bar tri godine nije bilo hemijski tretirano, a slovenačko Ministarstvo poljoprivrede bar jednom godišnje šalje inspektore na svako imanje da provjere da li se proizvodnja zaista odvija po pravilima koja važe za organske proizvode.

- Ipak, mislim da bi trebalo da budu stroži. Jer, kada inspektor dođe na plantažu, on ne može pogledom da ocijeni da li smo mi nečim prskali biljke ili nismo. Trebalo bi da uzimaju uzorke i šalju na analizu, ali država štedi na tome - kaže Polina Ratajac, koja smatra da bi se na ovaj način obezbijedili jednaki uslovi poslovanja za sve, to jest fer konkurencija, dok bi potrošači bili sigurni da je organsko stvarno organsko.

Ratajac za sada proizvodi samo svježu aroniju, ali uskoro planira da počne da prodaje i sok, džem i čaj od aronije, koje je već uspjela da napravi.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.