NavMenu

Studentkinja iz Ljubljane najveći proizvođač aronije u Sloveniji - Organska proizvodnja sve više u fokusu slovenačkih poljoprivrednika

Izvor: Danas Ponedjeljak, 27.06.2016. 12:56
Komentari
Podeli
(Foto: flickr.com)
Među 250 "novih seljaka", koliko ih svake godine stvori Slovenija, nalazi se i Polina Ratajac, djevojka iz Ljubljane, danas najveći proizvođač aronije u državi. Kako objašnjava, bez obzira na sve subvencije o kojima govori slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan, ulazak u posao nije lak i potrebno je ispuniti veliki broj uslova da bi se dobila državna pomoć, što je vrlo teško za mlade ljude koji su ciljna grupa za ovakve programe.

Drugi problem je kako da neko ko tek izlazi sa fakulteta obezbijedi finansiranje, jer banke nisu sklone da zajme novac bez obezbjeđenja, ljudima kojima je to prvi posao u životu. U slučaju Poline Ratajac, bili su potrebni i dobar biznis plan i jemstvo, koje je dobila od oca, inače građevinskog preduzimača, pa je i kredit od NLB banke stigao. Inače, NLB u Sloveniji ima poseban program za finansiranje malih poljoprivrednih firmi kojima odobrava kredite u vrijednosti do 500.000 EUR uz niske kamatne stope. Kako kažu u toj banci, od 74.000 gazdinstava, njih 15% su klijenti NLB-a, od čega je 5% njih dobilo kredit, a od toga se 2% bavi organskom proizvodnjom.

Udruživanjem do boljih rezultata

Kako je navela Polina Ratajac, kada se prebrode sve prepreke od uzgoja aronije može dobro da se živi, a ni sama proizvodnja nije suviše komplikovana. Zbog velike tražnje ni plasman nije problem, jer "kupci uglavnom sami nađu nas".

(Foto: kaband/shutterstock.com)
Ipak, Ratajac planira da se udruži sa ostalim proizvođačima aronije u Sloveniji, kako bi zajednički bili konkurentniji i možda proizvode plasirali u trgovinskim lancima.


Sama organska proizvodnja zahtjeva da zemljište bar tri godine nije bilo hemijski tretirano, a slovenačko Ministarstvo poljoprivrede bar jednom godišnje šalje inspektore na svako imanje da provjere da li se proizvodnja zaista odvija po pravilima koja važe za organske proizvode.

- Ipak, mislim da bi trebalo da budu stroži. Jer, kada inspektor dođe na plantažu, on ne može pogledom da ocijeni da li smo mi nečim prskali biljke ili nismo. Trebalo bi da uzimaju uzorke i šalju na analizu, ali država štedi na tome - kaže Polina Ratajac, koja smatra da bi se na ovaj način obezbijedili jednaki uslovi poslovanja za sve, to jest fer konkurencija, dok bi potrošači bili sigurni da je organsko stvarno organsko.

Ratajac za sada proizvodi samo svježu aroniju, ali uskoro planira da počne da prodaje i sok, džem i čaj od aronije, koje je već uspjela da napravi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.