NavMenu

Slovenski sindikati upozoravaju da poskupljenja izazivaju napetost

Izvor: Fena Ponedjeljak, 07.01.2008. 15:08
Komentari
Podeli

Novi val poskupljenja do kojega je došlo nakon novogodišnjih praznika i sve veće socijalno raslojavanje vode u "velike napetosti" i ugrožavaju "europski socijalni model" oko kojega je u Sloveniji postojao društveni konsenzus, izjavio je za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka Dušan Semolič, predsjednik najveće sindikalne središnjice, Saveza slobodnih sindikata (ZSSS).

Protekle subote i nedjelje kupci u slovenskim trgovinama ispraznili su police s mlijekom, uljem i još nekim proizvodima koji su od ponedjeljka znatno skuplji.

Mlijeko i mliječni proizvodi poskupjeli su od tri do 27 posto, tjestenine od 13 do 25. Poskupjeli su i mesni proizvodi, te jestivo ulje onih proizvođača koji svoje cijene nisu podigli prilikom zadnjeg vala poskupljenja prije dva mjeseca.

Prema službenim statistikama cijene hrane u godinu dana povećane su u Sloveniji za oko 13 posto, a najveći porast cijena zabilježen je kod mlijeka koje je u zadnjih devet mjeseci poskupjelo za trećinu, prenijeli su slovenski mediji.

"Udaljavamo se od europskog socijalnog modela i dok neke elite s utjecajem postaju sve bogatije, drugi slojevi tonu u siromaštvo", izjavio je Semolič.

Najavljujući sastanak s predstavnicima poslodavaca sredinom ovog tjedna, on je rekao da poskupljenja iz prošle i s početka ove godine vode u velike društvene konflikte i da će sindikati inzistirati da se pred potpisivanje kolektivnih ugovora o plaćama za ovu godinu "radnicima osigura dodatak koji će se osjetiti u džepovima" preko povećanja niskih plaća zbog poskupljenja za 48 eura.

"Više od 20.000 zaposlenih prima minimalnu plaću od 386 EUR, a na dodatak zbog poskupljenja po našim bi računima imalo pravo oko 100.000 radnika", izjavio je Semolič.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.