NavMenu

Cijena nafte trpi nove gubitke

Izvor: Capital Ponedjeljak, 27.06.2016. 11:20
Komentari
Podeli
(Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)
Cijene nafte pretrpjele su danas, 27. juna, nove gubitke u azijskoj trgovini pod uticajem prošlonedeljne odluke Britanije da napusti Evropsku uniju, što je podrilo optimizam tržišta uvodeći ga u nov period neizvijesnosti.

Globalna tržišta su nokautirana u petak, 24. jun, budući da je oštar pad funte na 31-godišnji minimum u odnosu na dolar, prema procjenama zbrisao gotovo 2.100 mlrd USD, dok su cijene nafte pale više od 5%.

Nafta je danas nastavila pad, pa se jutros u Aziji, oko 04:00 sata po Griniču, američka "laka" nafta WTI trgovala za 26 centi niže (0,55%) na 47,38 USD za barel, dok je sevjernomorska nafta "brent" izgubila 15 centi na vrijednosti (0,15%) i ugovarana je na 48,26 USD za barel, izvještava agencija AFP.

Cijene oba tipa nafte su skliznule naniže za gotovo 10% u odnosu na maksimalan nivo u 2016. koji su dotakle ranije ovog mjeseca.

- Iako tržišni fundamenti obezbjeđuju da ne dođe do velikog pada cijena nafte, budući da Velika Britanija učestvuje sa manje od 2% u globalnoj tražnji, tržište "crnog zlata" će vjerovatno i dalje biti pod pritiskom sve dok se ne smire turbulencije na finansijskim tržištima - rekao je analitičar za gas i naftu kompanije "Ernst&Jang" Sandživ Gupta.


- Svakoga su sustigli efekti Bregzita - izjavio je Evan Lukas, tržišni strateg kompanije IG u Melburnu za "Blumberg".

Dodao je da će ponuda i tražnja za naftom na trenutak biti potisnuta u stranu, pošto tržišta nastoje da dokuče tačno kako će sve nadalje funkcionisati.

Dodatni pritisak na sirovu naftu vrši jačanje dolara, s obzirom na to da trgovci beže u relativno sugurne valute. Jači dolar čini cijene robe izražene u američkoj valuti, kao što je nafta, skupljim za kupce koji koriste druge novčane jedinice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.