Izvor: Večernji list | Ponedjeljak, 07.01.2008.| 14:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Istraživanje: Što si stariji, to si pametniji!

(Foto: b)

Danski istraživači su došli do zanimljivog saznanja da snaga uma varira u dobi između 18 i 26 godina. Naime, oni su uporedili testove za provjeru inteligencije, koje su ispunjavali ljudi prije dvadeset godina, s onim testovima koje su ispunili ti isti ljudi, ali 20 godina poslije.

Matematičke vještine ostale su na istoj razini neovisno o tome koliko su ispitanici tada imali godina, dok su se verbalne vještine s godinama značajno unaprijedile. Professor Larsen potvrdio je ovu tezu, rekavši da se govorna vještina definitivno s godinama povećava.

Ova studija će biti prikazana u časopisu Intelligence, a kako su istraživači istaknuli, svi su rezultati plod višegodišnje prakse. U prijevodu, kako starimo, mi se suočavamo sa različitim izazovima, čime razvijamo svoje verbalne sposobnosti i tako na lakši način opisujemo stvari u svome životu i tako lakše možemo izlazimo na kraj sa svime.

Prilog ovoj tezi ide i primjer starca Williama Coopera koji je u 89. godini diplomirao i tako postao najstariji Britanac koji je diplomirao. "Nije baš bilo lako učiti u tim godinama ali preporučio bih svima da se vrate školovanju ukoliko su ga prekinuli. Nikada nije kasno, rekao je Cooper.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.