Izvor: Blic | Subota, 25.06.2016.| 11:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pacijenti iz Republike Srpske neće moći da se liječe u Srbiji zbog duga

Dugovi Fonda zdravstvenog osiguranja RS prema najvećim zdravstvenim ustanovama Srbije doveli su u pitanje dalje liječenje pacijenata iz Republike Srpske u ovim ustanovama.

Kako je "EuroBlicu" potvrđeno, Klinički centar Srbije, VMA i Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje razmatraju mogućnost da ne primaju pacijente iz RS, jer su nagomilana dugovanja Fonda ZO RS postala ozbiljan problem za te ustanove. Po podacima FZO RS, njihov dug za liječenje pacijenata u Srbiji na kraju prošle godine je iznosio oko 14 mil KM, odnosno oko 7 mil EUR.

Kako nezvanično saznaje "Blic", čelnici najvećih ustanova u Srbiji zbog toga su morali da podvuku crtu, te da opomenu da zbog ovog opterećenja više neće moći da primaju pacijente iz Srpske. Oni očekuju da dugovi budu plaćeni, ali kako je potvrđeno, pacijenti iz RS se ovih dana ipak i dalje upućuju i primaju na liječenje u ovim velikim zdravstvenim ustanovama.

Iz FZO RS kažu da im se nijedan osiguranik, kojem je odobreno liječenje u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, još nije žalio da ima problema u vezi sa prijemom na liječenje.

- Početkom godine bilo je manjih problema kod prijema naših osiguranika u specijalnu bolnicu za rehabilitaciju "Gornja Trepča", ali su oni prevaziđeni - navode iz FZO RS.

Zdravstveni sistem RS se godinama oslanja na saradnju sa ustanovama Srbije, ali radi na smanjenju upućivanja pacijenata.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.