NavMenu

HURTIĆ: Izlazak Britanije iz EU negativan za BiH

Izvor: Capital Nedjelja, 26.06.2016. 16:34
Komentari
Podeli
Zlatko Hurtić (Foto: YouTube/Screenshot)Zlatko Hurtić
U procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji (EU) ekonomski analitčar Zlatko Hurtić ne vidi nijedan pozitivan moment izlaska Velike Britanije iz EU.

Konačni rezultati referenduma pokazali su da se 51,9% Britanaca izjasnilo za izlazak iz Evropske unije, dok je za ostanak bilo 48,1%.

- Za BiH negativno je da ipak Velika Britanija, zemlja koja je bila nosilac britansko-njemačke inicijative izlazi iz EU. Budući da EU u posljednje vrijeme pokazuje pojačan interes rasuđivanja odnosa u BiH, sada će Velika Britanija imati daleko manji uticaj da to čini van EU - izjavio je Feni Hurtić.

To, smatra, nije dobro za segregaciju BiH navodeći da će se EU početi više okretati svojim problemima i skepticizam o njenom daljem širenju može ojačati, što će negativno uticati na aspiracije BiH.

Izlazak Velike Britainije iz EU ocijenio je političkim udarom na Evropsku uniju, predviđajući da će evropski skepticizam značajno ojačati u većim evropskim zemljama.


Takođe, doći će i do negativnih ekonomskih trendova budući da joj više nije dostupno tržište EU. To će obeshrabriti investitore da ulažu u zemlju.

Mišljenja je da će prije svega Njemačka i Francuska imati veći uticaj na odlučivanje u okviru Evropske unije, od čega bi mogle imati određene koristi.

- S druge strane, to bi moglo manje zemlje obeshrabriti da idu dalje u jačanje tih procesa, te je vrlo neizvjesna budućnost EU - zaključio je za Fenu ekonomski analitičar Zlatko Hurtić.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.