NavMenu

Analiza trgovanja sa Banjalučke berze od 31.12.2007 do 04.01.2008. godine

Izvor: Advantis Broker Petak, 04.01.2008. 18:19
Komentari
Podeli

Promet koji je za prva dva radna dana u novoj kalendarskoj godini premašio granicu od 8 miliona KM mogao bi naizgled kod nekih ulagača izazvati optimistično raspoloženje, ali pogled na strukturu samog prometa gdje 6.769.765 KM "otpada" na blok transakciju akcijama Vitinke Kozluk (VTNK), vraća nas u realnost i na već uobičajeni dnevni prosjek od oko 500.000 KM. Ni uvođenje novog sistema trgovanja na BLSE nije rezultiralo zanimljivijim dešavanjima i značajnijim aktivnostima investitora. Samo su rijetki, najuporniji ulagači bili aktivni, dok su se ostali držali po strani, strpljivo ičekujući neku novu najavu koja bi mogla dovesti do pozitivnog preokreta. Ipak, osmjeh na lica ulagača, bar za kratko, može da vrati činjenica da je posljednjeg dana ovosedmičnog trgovanja došlo do stabilizacije indeksa. FIRS je završetak sedmice dočekao u plusu od zadovoljavajućih 2,08%. BIRS izgubio podnošljivih 0,45% od svoje vrijednosti, dok je ERS10 ostvario sedmični pad od 1,27%. Svakako raduje i činjenica da pred sam početak božićnih praznika nema paničnih prodaja, što je obično glavni impuls za pojavu dugih korekcija.

Izuzmemo li blok transakciju akcijama Vitinke Kozluk (VTNK) u vrijednosti od 6.769.765 KM sa protrgovanih 408.063 akcija što iznosi 24,89% od ukupnog broja emitovanih akcija po cijeni od 16,59 KM, daleko najtraženije bile su akcije Telekoma Srpske (TLKM). Njima je ostvaren promet u od 171.145 KM uz sedmični gubitak vrijednosti od 0,44%. Bile su interesantne i akcije Tržnice Banja Luka (TRZN) kojima je ostvaren promet u vrijednosti od 100.375 KM, a koje su ostvarile pad vrijednosti od 0,31%. U fokusu ulagača bile su i akcije iz sektora elektroprivrede. Tako je akcijama Elektrokrajine Banja Luka (EKBL) ostvaren promet u vrijednosti od 69.996 KM uz sedmični rast od 0,98%, dok su akcije Hidroelektrana na Drini (HEDR) izgubile 5,43% od svoje vrijednosti uz sedmični promet od 32.412 KM. Dobitnik sedmice sa rastom vrijednosti od 33,33% na 0,20 KM su akcije Krajinaauta Banja Luka (KAUT).

Titulu najlikvidnije akcije ponijele su akcije ZIF-a Invest nova fond (INVP) kojima je ostvaren promet u vrijednosti od 280.803 KM uz smanjenje vrijednosti od 1,41% na 0,28 KM. Akcije ostalih zif-ova već uobičajeno iz dana u dan bilježe veoma niske promete. Tako se akcijama ZIF-a Zepter fond (ZPTP) trgovalo u vrijednosti od 74.231 KM uz sedmični rast od 6,62%, dok su akcije ZIF-a Euroinvestment fond (EINP) ostvarile rast vrijednosti od 4,58% sa prometom od 30.445 KM. Dobitnik među fondovima sa sedmičnim rastom vrijednosti od 13,10% svakako su akcije ZIF-a Privrednik Invest fond (PRVP) koje su dva dana zaredom bilježile rast.

Banjalučka berza je objavila ispravku prospekta prve emisije obveznica javnom ponudom emitenta Duvaplast Kakmuž i produženje roka za upis i uplatu obveznica za 60 dana, tako da se javna ponuda završava 03.03.2008. godine u 12:00 + „random time“ (vrijeme od 1 do 180 sekundi), kada se zaključuju poslovi po preovlađujućoj cijeni. Još su objavljeni i oglas o sazivanju 1. vanredne sjednice Skupštine akcionara emitenta PIB Slobomir Bijeljina kao i oglas o sazivanju 34. sjednice Skupštine akcionara emitenta Kosig Dunav osiguranje Banja Luka.

Autor: Tatjana Tomanić, broker

Advantis Broker a.d. Banja Luka - članica Banjalučke berze

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.