Izvor: Capital | Srijeda, 22.06.2016.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proizvođači u RS traže 35 feninga za kilogram pšenice

Uoči žetve pšenice proizvođači i otkupljivači u Semberiji nisu se danas, 22. juna, dogovorili o otkupnoj cijeni žita, koja po zahtjevima poljoprivrednika ne bi smjela biti manja od 35 feninga po kilogramu.

Na sastanku koji je održan u Gradskoj upravi Bijeljine poljoprivrednici su tražili 35 feninga za kilogram pšenice koja je ove godine uz dobar prinos iznad 4,5 tone i izuzetnog kvaliteta.

Na ovu cijenu proizvođači od resornog ministarstva Vlade Republike Srpske imaju podsticaj od pet feninga, uz 250 KM po hektaru zasijane pšenice, a obećano im je i dva feninga stimulacije iz gradskog Agrarnog fonda.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da na sastanku nije dogovorena otkupna cijena pšenice, ali su pred početak žetve mlinari prihvatili da uskladište pšenicu i omoguće poljoprivrednicima da sačekaju najbolju cijenu žita na tržištu.

Prema njegovim riječima, stimulacija od dva feninga iz gradskog Agrarnog fonda bila bi opravdana zbog ovogodišnje skuplje proizvodnje u nepovoljnim vremenskim uslovima, a za ovu namjenu potrebno je do 400.000 KM od 1,1 mil KM kojima godišnje raspolaže Agrarni fond.

Predsjednik Udruženja poljoprivredninih proizvođača sela Semberije Savo Bakajlić ocijenio je da mlinsko-pekarska industrija nema razumijevanja za domaću proizvodnju.

Prema procjenama poljoprivrednika, i sa otkupnom cijenom od 35 feninga proizvođači pšenice ostaju bez zarade, a mlinari žele da ovu cijenu umanje za sedam feninga očekivanog podsticaja i plate kilogram pšenice do 28 feninga.

Predstavnici mlinara i trgovaca koji se bave izvozom pšenice u Tursku i na druga tržišta nisu na današnjem sastanku izašli sa cijenom pšenice, niti su davali izjave novinarima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.