NavMenu

Proizvođači u RS traže 35 feninga za kilogram pšenice

Izvor: Capital Srijeda, 22.06.2016. 15:18
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Uoči žetve pšenice proizvođači i otkupljivači u Semberiji nisu se danas, 22. juna, dogovorili o otkupnoj cijeni žita, koja po zahtjevima poljoprivrednika ne bi smjela biti manja od 35 feninga po kilogramu.

Na sastanku koji je održan u Gradskoj upravi Bijeljine poljoprivrednici su tražili 35 feninga za kilogram pšenice koja je ove godine uz dobar prinos iznad 4,5 tone i izuzetnog kvaliteta.

Na ovu cijenu proizvođači od resornog ministarstva Vlade Republike Srpske imaju podsticaj od pet feninga, uz 250 KM po hektaru zasijane pšenice, a obećano im je i dva feninga stimulacije iz gradskog Agrarnog fonda.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da na sastanku nije dogovorena otkupna cijena pšenice, ali su pred početak žetve mlinari prihvatili da uskladište pšenicu i omoguće poljoprivrednicima da sačekaju najbolju cijenu žita na tržištu.

Prema njegovim riječima, stimulacija od dva feninga iz gradskog Agrarnog fonda bila bi opravdana zbog ovogodišnje skuplje proizvodnje u nepovoljnim vremenskim uslovima, a za ovu namjenu potrebno je do 400.000 KM od 1,1 mil KM kojima godišnje raspolaže Agrarni fond.


Predsjednik Udruženja poljoprivredninih proizvođača sela Semberije Savo Bakajlić ocijenio je da mlinsko-pekarska industrija nema razumijevanja za domaću proizvodnju.

Prema procjenama poljoprivrednika, i sa otkupnom cijenom od 35 feninga proizvođači pšenice ostaju bez zarade, a mlinari žele da ovu cijenu umanje za sedam feninga očekivanog podsticaja i plate kilogram pšenice do 28 feninga.

Predstavnici mlinara i trgovaca koji se bave izvozom pšenice u Tursku i na druga tržišta nisu na današnjem sastanku izašli sa cijenom pšenice, niti su davali izjave novinarima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.