Izvor: eKapija | Srijeda, 22.06.2016.| 14:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Znanje i kvalitet doveli do velikih poslova - Bihaćka kompanija "Č.J." uspješna u montaži hidroenergetskih objekta širom svijeta

(Foto: cj-doo.com)
Inženjeri i monteri bihaćke kompanije "Č.J." ovih dana angažovani su na velikim projektima u Čileu i Ruandi, gdje rade na izgradnji hidroelektrana, dok su nedavno završili montažu opreme na jednoj od većih elektrana u Kolumbiji. Dugogodišnje iskustvo i uspješne reference omogućili su ovoj firmi da stekne povjerenje velikih inostranih partnera, pa su sve prisutniji na poslovima van BiH.

Kako kaže u razgovoru za "eKapiju" Smail Omeragić, voditelj odjeljenja za montažu hidroturbina u kompaniji "Č.J.", očekuju ih i poslovi u Indoneziji na dvije male hidroelektrane, u Peruu na čak sedam elektrana i na jednom projektu u dalekoj Šri Lanci.

Uporedo sa radom u hidroenergetskom sektoru, najavljuju i novitete u sektoru toplotne energije.

- U saradnji sa našim poslovnim partnerom, kompanijom "Froling", izrađujemo nove serije kotlova za grijanje na drvnu sječku i pelet snage do 1 MW. Godišnja isporuka je oko 4.000 kotlova različitog toplinskog kapaciteta.

Inače, "Č.J." pruža usluge inženjeringa, proizvodnje, isporuke, montaže i servisa za sve vrste mašinskih postrojenja u sektoru obnovljivih izvora energije. Omeragić kaže da je sve prisutnija tendencija ulaganja u metalnom sektoru, pa ih tu očekuju veliki izazovi.

- S jedne strane imamo prijetnju konkurencije u smislu vrbovanja naših ljudi, a s druge strane imamo i znatan broj novih poslovnih partnera koji iskazuju ineresovanje za saradnju sa nama. Prema tome, naši glavni resursi su znanje, fleksibilnost i činjenica da smo preduzeće srednje veličine, te da smo etablirani na tržištu EU, što uglavnom nedostaje domaćoj konkurenciji - ističe Omeragić.

(Foto: cj-doo.com)
Naš sagovornik kaže da su ponosni što osim poslova u inostranstvu, poput Indonezije, Ruande, Čilea, Šri Lanke, rade i na projektima u BiH. Tako su uspješno završili angažman na tri elektrane - jednoj kod Foče i dvije na rijeci Ugar na relaciji Vlašić-Kneževo.

Omeragić kaže da rad na određenom objektu obično traje od 6 mjeseci do godinu, od momenta potpisivanja ugovora. To uključuje izradu projektne dokumentacije, proizvodnju dijelova, predmontažu i fabričko testiranje, isporuku opreme na gradilište, montažu i na kraju puštanje u rad hidroagregata.

Uskoro novi pogoni

- Trenutno zapošljavamo 130 radnika, a imamo i problem sa nedostatkom kvalifikovanih kadrova, u prvom redu inženjera mašinstva sa iskustvom u proizvodnji, a i varioca, tehničara, CNC operatera i lakirera sa iskustvom - kaže Omeragić.

Ovih dana proširuju postojeće kapacitete, jer su kupili pogon koji žele prilagoditi svojoj proizvodnji. To će rezultirati novim poslovima i zapošljavanjem dodatnog broj radnika.

T.B.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.