NavMenu

Japanci otvorili najviši toranj za servisiranje liftova na svijetu

Izvor: Fena Petak, 04.01.2008. 14:11
Komentari
Podeli

Japanska firma Mitsubishi Electric Corporation u gradu Inazawi nedavno je otvorila najviši toranj za testiranje liftova na svijetu, visok čak 173 metra, izvijestili su iz firme, prenose svjetske agencije.

Iz uprave firme kazali su kako će se toranj koristiti za istraživanja na brzim liftovima namijenjenim budućim generacijama i iznimno visokim neboderima.

Projekt vrijedan 50 miliona američkih dolara omogućit će Mitsubishiju testiranje novih kablova, pogona, mehanizama, mašina, zupčanika i ostale opreme za liftove.

U posljednjih nekoliko godina super-visoki tornjevi i zgrade ponovno su postali hit u svijetu. Najviša zgrada na svijetu nalazi se u Taipeiju na Tajvanu - visoka je 508 metara, no uskoro će je `prerasti` novi neboderi i tornjevi u gradovima poput Dubaija, Šangaja, Moskve i Chicaga.

Liftove u zgradi Taipei 101 izgradila je firma Toshiba Elevator and Building Systems. Njihova brzina je 17 m/s i trenutačno je najveća u svijetu. U njih je ugrađen sistem kontrole pritiska kako tokom vožnje ne bi dolazilo do "pucketanja u ušima" putnika, a kabina lifta je ujedno aerodinamična da bi se smanjila buka koju neki od takvih liftova proizvode.

Čak i tradicionalno niskoj gradnji skloni Londončani ubuduće će češće graditi uvis. Uskoro će ondje izrasti zgrada "Shard" koja će sa svojih 310 metara biti najviši evropski neboder.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.