NavMenu

Uprkos poteškoćama za privatni biznis sve više novih firmi u BiH

Izvor: eKapija Srijeda, 22.06.2016. 12:03
Komentari
Podeli
(Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)
Započete reforme ukupne ekonomije Bosne i Hercegovine prema smjernicama iz Reformske agende, počinju davati rezultate. Prema podacima kompanije LRC iz Sarajeva koji su dostavljeni "Faktoru", broj novoosnovanih firmi u BiH u prvom kvartalu 2016. iznosio je 4.576 što je za 1.767 više nego u istom periodu 2015. godine, kada je osnovano 2.809 privrednih društava.

Ovaj podatak je svojevrstan indikator razvoja poduzetničkog duha kod građana BiH koji se odlučuju okušavati u privatnom biznisu.

Mali napredak

U izvještaju "Doing business 2016" navodi se da je BiH napredovala za 28 mjesta kada je u pitanju poslovno okruženje. Lani smo bili rangirani na 107. poziciji, da bi se sada pozicionirali na 79. mjestu. Uprkos tome, postoji dosta prostora za napredak.

Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić izjavio je za "Faktor" da se malo primjećuje poboljšanje poslovnog okruženja.

– Dok se ne ubrzaju procedure i ne smanji više od 350 parafiskalnih nameta, ne možemo kazati da nam je poslovno okruženje dobro. U nekim lokalnim sredinama poput Mostara nemamo vlast osam godina i to je problem po firme. Ne ulaže se u poslovnu infrastrukturu, poduzetničke zone i inkubatore. Čime se onda možemo pohvaliti – rekao je Majić.


Poboljšati zakone

Prema njegovim riječima, treba poboljšati cijeli set zakona iz oblasti privrede, hitno ih izmijeniti i usaglasiti, kako bi bio omogućen prostor poduzetnicima da se razvijaju.

– Kod nas opstaju samo one firme koje su izvozno orijentirane, a nemaju sve firme tehničke i tehnološke mogućnosti za izvozom – ocijenio je sagovornik "Faktora".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.