Izvor: eKapija | Srijeda, 22.06.2016.| 11:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koje su velike svjetske korporacije osnovane u garažama?

Neke od najvećih tehnoloških kompanija osnovane su u garažama i studentskim domovima. Tvrtka "Cove" složila je zanimljiv prikaz kako su se one mijenjale tijekom godina.

"Amazon"

Jeff Bezos je 1994. godine osnovao onlajn knjižaru iz svoje garaže u Seattleu. Danas je "Amazon" najveća svjetska internetska trgovina.

"Apple"

Jedna od najpoznatijih priča u svijetu tehnologije je ona o počecima "Apple"-a u garaži. Steve Jobs, Steve Wozniak i Ronald Wayne osnovali su "Apple" 1976. godine, a nisu ni slutili da će "Apple" postati jedan od najpoznatijih i najpopularnijih brendova na svijetu. "Apple" je ubrzo nakon osnutka iselio iz garaže, a danas ima sjedište u Cupertinu.

"Facebook"

Mark Zuckerberg je 2004. godine osnovao "Facebook" kao onlajn alat za pomoć studentima. "Facebook" se ubrzo proširio diljem svijeta, a kompanija koja je nastala u studentskom domu u Massachusettsu danas ima preko milijardu korisnika. Sjedište "Facebooka" je u Menlo Parku u Kaliforniji.

"Google"

"Google" je rezultat istraživačkog projekta za fakultet. Larry Page i Sergey Brin osnovali su ga 1996. godine, a "Google"-ov prvi ured bio je u garaži. Ova kompanija danas vrijedi milijarde, a sjedište joj je u Kaliforniji.

"Intel"

"Intel" su osnovali Gordon E. Moore i Robert Noyce davne 1968. godine. Danas je "Intel" jedna od najpoznatijih tehnoloških kompanija sa sjedištem u Santa Clari.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.