Izvor: N1 | Srijeda, 22.06.2016.| 08:29

Svaka druga osoba iz regiona želi da ode odavde

(Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com)
Ekonomije zemalja Jugoistočne Evrope (JIE) počele su da se oporavljaju ali pred njima je još dosta posla, posebno kada je riječ o nezaposlenosti i korupciji, pokazao je Balkanski barometar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) za 2016. godinu koji je predstavljen u utorak, 21. juna, u Sarajevu.

Iako Balkanski barometar za 2016. godinu pokazuje prve znake ekonomskog oporavka regiona, barem kada se radi o viđenju građana i privrednika, glavna poruka je veoma jasna – ima još mnogo posla kako bi se riješila brojna važna pitanja istaknuta u istraživanju, rekao je generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović.

On je dodao da su glavne brige šire javnosti u Jugoistočnoj Evropi stopa nezaposlenosti, izuzetno loša ekonomska situacija i korupcija, koju je 27% građana navelo kao jedan od glavnih problema.

- Uvid koji je za mene najistaknutiji u ovogodišnjim nalazima tiče se velikog broja ispitanika koji su spremni da odu u potrazi za boljom budućnosti. Skoro svaka druga osoba obuhvaćena istraživanjem razmišlja o napuštanju svog društva i traženju posla u inostranstvu - rekao je Svilanović, ističući da se radi o vjerovatno najgorem pokazatelju stanja u regionu.

Stručni konsultant za Balkanski barometar i istraživač u Institutu za međunarodne ekonomske studije iz Beča Vladimir Gligorov predstavio je ključne nalaze istraživanja za 2016. Rekao je da su očekivanja skoro svugdje u regionu bolja, ali da postoji sve veće nezadovoljstvo politikom i politikama.

Gligorov je rekao da se regionalna integracija u velikoj mjeri podržava, ali se integracija u EU i dalje posmatra s pesimizmom. On je napomenuo i da postoji "vidljiva odvojenost između ekonomskog i društvenog života i onoga šta se dešava u politici, pa, prema tome, i široko rasprostranjena kriza legitimiteta".

Balkanski barometar je jedan od alata koji se koristi za praćenje napretka u realizaciji strategije RCC - "Jugoistočna Evropa 2020", u pogledu rasta, zaposlenosti i konkurentnosti u regionu. Balkanskim barometrom, koji je prvi put objavljen 2015. godine, obuhvaćeno je 7.000 građana i 1.400 preduzeća iz Albanije, BiH, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Srbije i Makedonije o čitavom nizu različitih pitanja koja se bave političkim, socioekonomskim i poslovnim razvojem, te razvojem investicione klime, infrastrukture, vladavine prava kao i drugim pomacima u regionu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.