Izvor: Dnevni avaz | Petak, 04.01.2008.| 11:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Božo Ljubić: Entiteti ne mogu uvesti taksu na gorivo bez Vijeća ministara

(Foto: b)

Ministar prometa i komunikacija BiH Božo Ljubić u razgovoru za "Dnevni avaz" ističe da je kredit Evropske banke za obnovu i razvoj od 180 miliona eura za gradnju autoputa u skladu s prioritetima tog ministarstva za gradnju koridora 5C.

Južna dionica

"Ranije smo dogovarali da se uključi i južna dionica od Mostara do granice s Hrvatskom, što je usvojeno. Mislim da će se dinamika pregovora za kredit i izrada glavnog projekta za južnu dionicu poklopiti. Ministarstvo je potpisalo ugovor s projektantima za tu dionicu" kaže Ljubić.

Prema njegovim riječima, Hrvatska već dogodine dolazi do spojne tačke na južnom dijelu koridora 5C te je prioritetno napraviti čvorište da bi se dobio spoj na Jadransko-jonsku cestu.

Ljubić podsjeća da je istekao rok za žalbe te da su se stekli uvjeti da projektantske kuće počnu izrađivati glavne projekte tri dionice od 150 kilometara autoputa, o čemu su nedavno potpisani ugovori.

"U međuvremenu, čekamo odgovor Kuvajtskog fonda o njegovoj ponudi za finansiranje jedne dionice. Odgovorili smo im i spremni smo ući u razgovore i s njima, ali i sa svim drugim ozbiljno zainteresiranim finansijerima" kaže Ljubić.

Daljnji dogovor

Komentirajući najave iz entitetskih ministarstava, navodi da entiteti ne mogu donijeti odluku o uvođenju posebne takse na gorivo za gradnju autoputa bez Vijeća ministara BiH.

"To je nadležnost države. Tačno je da moramo povećati takse i izdvajanje za gorivo, jer trenutno realno izdvajanje za ceste u BiH ne iznosi ni 15 feninga po litru goriva.

Distribucija tih izdvajanja na entitete i državu je stvar daljnjeg dogovora u odnosu na državnu strukturu. Ja podržavam pristup i to je naša politika u ključnim dokumentima, a Ministarstvo finansija to treba uobličiti u prijedlog" zaključuje Ljubić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.