Izvor: Fena | Petak, 04.01.2008.| 10:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Mexico City-u otvoreno veliko klizališe na 25 stepeni Celzijusa

(Foto: b)

Na trgu Zocalo usred Mexico Cityja, grada poznatog po smogu, vlasti su krajem decembra, zahvaljujući financiranju lokalnih poslovnih ljudi postavili jedno od najvećih klizališta na svijetu, prenijeli su britanski mediji.

Osim činjenice da je riječ o klizalištu dvostruko većem od olimpijskog, zanimljiv je i podatak da na njemu svakodnevno na temperaturi od 25 stepeni Celzijusa u klizanju uživa 12.000 ljudi. Zbog visoke vanjske temperature ispod klizališta je moralo biti postavljeno 74 km posebnih cijevi koje održavaju led i njegovu kvalitetu.

Klizalište se prostire na 3.000 m2, a njegovo postavljanje i održavanje stoji oko 1,5 miliona američkih dolara.

Gradonačelnik Mexico Cityja Marcelo Ebrard je prije početka božićnih blagdana izvijestio kako je ulaz na klizalište besplatan, što je posebno razveselilo većinom siromašne građane. Dvadesetmilionski Mexico City tako je postao jedan od "naj cool" gradova na svijetu. Tako bar misli gradonačelnik Ebrard.

"Eto nam prilike da se u nečemu natječemo s New Yorkom ili Parizom. Klizalište je veliko i lijepo, a mjesto na kojemu smo ga postavili je savršeno" uvjeren je Ebrard.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.