Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 20.06.2016.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Francuzi žele da ulože 50 mil EUR u Banjaluku - U planu izgradnja hotela i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda

Banjaluka (Foto: Andrej Andic/shutterstock.com)
Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović razgovarao je danas, 20. juna, sa delegacijom francuskih privrednika o mogućnostima gradnje hotelskog kapaciteta, uključujići i mogućnost revitalizacije artiljerijske kasarane na tvrđavi Kastel uz dodatni veći hotelski smještaj u užem dijelu grada. Takođe, bilo je riječi i o mogućnost finansiranja ili izgradnje kolektorskog sistema i fabrike za tretman otpadnih voda.

- Dogovorili smo da se u najkraćem roku posredstvom Privredne komore Banjaluka francuskim privrednicima dostave potrebni podaci sa procedurama i dinamikom za mogući angažman na pomenutim pitanjima - rekao je Gavranović.

Gradonačelnik je dodao da očekuju da početkom jula jedna grupa tehničkih stručnjaka iz francuskih kompanija dođu u Banjaluku i obave neposredan uvid u dokumentaciju i tehnička rješenja za izgradnju kolektorskog sistema i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda kako bi precizirali mogućnosti njihovog angažmana.

- Za investiranje imaju spremnih 50 mil EUR i to je za nas vrlo značajno – istakao je Gavranović.

Prema njegovim riječima, potrebno je dogovoriti druge detalje i otvoriti procedure koje su propisane zakonima da bi se ove komapnije mogle angažovati na pomenutim pitanjima.

Predstavnik Privredne komore francuske pokrajine Valdoaz i preduzeća "Integrale", Kristof Mašar rekao je da je i ranije bio u posjeti Banjaluci sa više delegacija francuskih preduzetnika kako bi na licu mjesta vidjeli privredni potencijal u RS i u Banjaluci. Kazao je da postoji interesovanje da ulažu na ovim prostorima.

- U razgovoru sa gradonačelnikom Banjaluke željeli smo da saznamo nešto više o situaciji sa otpadnim vodama i mogućnosti gradnje hotela. Nadamo se da ćemo ojačati prijateljstvo sa Republikom Srpskom i prijateljima iz Banjaluke, te da ćemo uskoro moći i da potpišemo konkretan ugovor – zaključio je Mašar.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.