NavMenu

Plinovod "Južni potok" i kroz RS?

Izvor: Dnevni avaz Četvrtak, 03.01.2008. 10:47
Komentari
Podeli

Vlada Srbije nastojat će u razgovorima s ruskom stranom o detaljima Sporazuma o strateškom partnerstvu u oblasti energetike da dogovor o gradnji plinovoda "Južni potok" obuhvati i Republiku Srpsku, javili su beogradski mediji pozivajući se na izvore u Vladi Srbije, prenosi Srna.

Ovaj izvor navodi da se za prolazak jednog kraka tog plinovoda kroz RS zalaže premijer Vojislav Koštunica, koji predvodi radnu grupu Vlade u pregovorima s ruskom stranom, a u Vladi Srbije očekuju pozitivno reagiranje ruske strane na tu inicijativu.

Vlada Srbije usvojila je pred Novu godinu Platformu za pregovore s Rusijom o Sporazumu o strateškoj saradnji u oblasti energetike, koji podrazumijeva prolazak plinovoda kroz Srbiju, gradnju podzemnog skladišta plina "Banatski dvor" i modernizaciju Naftne industrije Srbije (NIS).

Iz ruske energetske kompanije "Gazprom" stiglo je pozitivno reagiranje na ovu platformu i najava o dolasku ovlaštenih pregovarača u Beograd, koji će sa srbijanskim partnerima razmotriti sve tačke sporazuma da bi on bio potpisan, kako se najavljuje, 18. januara 2008. u Sofiji.

O plinovodu "Južni potok" ranije su se dogovorili Rusija i Italija o snabdijevanju Apeninskog poluotoka plinom. Iz Rusije će ići preko Crnog mora do Bugarske, pa preko Srbije i Hrvatske do Italije. Trenutno Srbija zagovara da dio plinovoda umjesto kroz Slavoniju prema Hrvatskoj ide kroz BiH, odnosno Republiku Srpsku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.