NavMenu

Svi dobici od igara na sreću u FBiH će biti oporezovani

Izvor: biznis.ba Nedjelja, 19.06.2016. 09:13
Komentari
Podeli

(Foto: Fer Gregory/shutterstock.com)
Prihodi od svih dobitaka igara na sreću u FBiH, prema aktuelnom pripremljenom rješenju za narednu sjednicu Federalne vlade, trebali bi u cijelosti biti oporezovani, saznaje "Avaz" od izvora u Vladi.

Naime, tim koji priprema izmjene Zakona o igrama na sreću te Zakona o porezu na dohodak predvidio je da se, osim isplate dobitaka od klađenja većih od 100 KM, sa 10% oporezuju i dobici manji od 100 KM, a što do sada nije bio slučaj.

Također, sa 10% bit će oporezivani i paušal na tzv. RNG igre, kompjuterski generirane igre u kojima se koristi generator slučajnih brojeva, zatim snimljeni događaji poput utrka konja ili pasa. Oni do sada nisu bili oporezivani, jednako kao ni SMS i online igre, koje će, također, ubuduće biti u sistemu oporezivanja.

- Dakle, svi ovi dobici bit će oporezovani na način da se prihodi poreza od pet posto koji se uzimaju na ulazu ili od uplate određenog listića usmjeravaju u federalni budžet, dok će se prihodi poreza od preostalih pet posto na izlazu biti usmjeravani u općinske budžete, odnosno u sjedište lokacije uplatnog mjesta - pojasnio nam je izvor uključen u izradu zakonskih rješenja.

On je istakao da će prihodi koji idu u federalni budžet dodatnom raspodjelom biti usmjeravani prema Zavodu PIO/MIO radi stabilizacije penzionog sistema te drugih potreba. Promet kladionica u 2016. godini, prema najsvježijim informacijama koje smo dobili u Poreznoj upravi FBiH, do početka ovog mjeseca iznosio je više od 582 miliona maraka, od čega je na dobitke do 100 KM, na koje se ne plaća porez, isplaćena većina, odnosno više od 450 miliona maraka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.