Izvor: Dnevni list | Ponedjeljak, 31.12.2007.| 10:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

SERDA: Za mlade poduzetnike u narednoj godini 800. 000 KM

(Foto: b)

U idućoj godini Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) će realizirati 62 projekta i projektne aktivnosti, i to u partnerskom odnosu sa svojim osnivačima, kao i međunarodnim organizacijama, istaknuto je to na skupštini ove agencije održanoj u petak. Radi se o projektima iz različitih oblasti, kao što su poslovni razvoj, edukacija, zaštita okoliša, turizam i infrastruktura i dr.

Sredstva za poduzetnike

Jedan od njih je i Kreditno-jamstveni fond za Sarajevsku makroregiju čiji predviđeni kapital za 2008. bi trebao iznositi 3 miliona KM. Za sredstva fonda je i u ovoj godini postojao veliki interes malih i srednjih poduzetnika. Prema riječima Sanele Dževlan, glasnogovornice SERDA-e, u ovoj godini je prema 112 poduzetnika plasirano 2 miliona KM, po dosta nižim kamatnim stopama. Dževlan je istaknula da poduzetnicima nastoje pomoći na početku njihovog poslovanja - od pomoći pri izradbi biznis planova pa nadalje. Jedan od vidova potpore mladim poduzetnicima je i u listopadu/oktobru uspostavljena kreditna linija za mlade poduzetnike u BiH. Mladi mogu preko ostalih regionalnih razvojnih agencija u BiH doći do ovih sredstava.

Za mlade krediti do 30.000 KM

Dževlan kaže da mladi mogu aplicirati za kredite od 5000 do 30.000 KM, a ono što je povoljno za njih je kamatna stopa je 6,2 posto i rok otplate pet godina uz grace razdoblje od šest mjeseci. Inače ukupna kreditna sredstva te linije iznose od oko 800.000 KM, a namijenjena su mladima od 18 do 35 godina za pokretanje ili razvijanje vlastitog biznisa. Kao prioriteti kreditiranja su proizvodne aktivnosti, obrt, proizvodnja izvozno orijentirana, te aktivnosti zaštite okoliša i promocije turizma.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.