Izvor: eKapija | Srijeda, 15.06.2016.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nove vještine za buduće IT stručnjake u "Microsoft Inovacionom centru" - Vlada RS promoviše ekonomiju zasnovanu na znanju

Jasmin Komić
Edukacija kadrova je posebno važna i u obrazovnom sistemu Republike Srpske stvari moraju da se dovedu na takav nivo da se mogu zadovoljiti sve potrebe IT sektora - da odškolujemo kadrove najvišeg nivoa, programere, kao i sve one koji mogu da rade ovaj posao. Mislim da na taj način imamo veoma izglednu budućnost, a uz činjenicu da smo osnovali Agenciju za informaciono društvo i da već postoji i određena programska podrška, stvaramo uslove da informacioni sektor da svoje pune efekte.

Ovako je Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske, ocijenio stanje u IT sektoru RS i važnost pripreme ljudi za rad u ovoj perspektivnoj oblasti. On je na okruglom stolu "eKapije" na temu IT kadrova, održanom 14. juna u Beogradu, rekao da će novootvoreni Inovacioni centar kompanije "Microsoft" biti značajan za Republiku Srpsku, jer Vlada želi da ulaže u znanje i da promoviše ekonomiju zasnovanu na znanju.

Glavni cilj je kreiranje novih poslova i novih radnih mjesta, a ciljna grupa su prvenstveno mladi i startap kompanije.

- Nekoliko godina smo radili na ovom projektu i zadovoljstvo mi je što dolazi do njegove realizacije. Ovo je zapravo naše viđenje partnerstva sa velikim kompanijama, jer želimo da nađemo put koji će prije svega da obezbijedi da otvaramo nove poslove, da pomognemo mladim ljudima i stvorimo mogućnosti za sticanje novih vještina. Šaljemo poruku mladima da se vrijedi baviti ovim poslom na ovom prostoru - objašnjava ministar Komić i dodaje da će "Microsoft" obezbjediti određeni softver, treninge i pristup bazama podataka, dok s druge strane Vlada Republike Srpske obezbjeđuje prostor i ljude.

Inače, "Microsoft" inovacioni centar je smješten u Inovacionom centru Banjaluka, tako da se tu prepliću svi segmenti visokotehnološkog i inovacionog pristupa. Prema riječima ministra, ovim se rješava jedan segment problema koji se odnosi na sticanje neophodnih vještina koje bi trebalo da obezbijede nove stručnjake i nove ljude kroz neformalno obrazovanje.

- Ono što je posebno značajno i što bih želio da istaknem je da prisustvo "Microsofta" na ovaj način doživljavamo kao svojevrstan partnerski odnos i poruku svim ostalim investitorima. Mislim da će to imati posebnu važnost i da ćemo vidjeti dugoročne efekte i na planu investiranja, jer smo u RS otvoreni za sve one koji imaju mogućnosti i žele da ulažu - ističe sagovornik "eKapije".

Kada je riječ o IT sektoru u Republici Srpskoj, Jasmin Komić navodi da je uređena kompletna legislativa, donijeti su zakoni o elektronskom poslovanju, elektronskom dokumentu i elektronskom potpisu, kao i Zakon o informacionoj bezbjednosti.

- Tokom 2015. i 2016. godine dijelom su usvojene promjene radi usklađivanja sa evropskom legislativom i mislim da idemo dobrim putem ka tome da IT sektor, koji inače već ima dobre rezultate, funkcioniše još bolje - zaključuje ministar Komić.

M.A.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.