Izvor: Nezavisne novine | Subota, 29.12.2007.| 12:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Još rano za kupovinu fiskalnih kasa

(Foto: b)
Iako primjena Zakona o fiskalnim kasama u RS počinje 1. januara 2008. godine, svi koji su njime obavezni da uvedu fiskalne kase ne treba da ih kupuju dok ne bude stavljena tačka na registraciju proizvođača i dilera kasa i izdavanje dozvola za njihovu prodaju.

Ministar trgovine i turizma RS i predsjednik Komisije za implementaciju fiskalnog sistema u RS Predrag Gluhaković rekao je da stupanje na snagu zakona 1. januara ne treba da znači da svi poreski obveznici tog datuma moraju imati fiskalne kase.

Ministarstvu je, istakao je Gluhaković, dojavljeno da su se pojedini trgovci lažno registrovali kao dileri fiskalnih kasa.

"Imamo dojave da su oni počeli da prodaju fiskalne kase. Zato apelujem na sve poreske obveznike da još ne kupuju fiskalne kase", istakao je Gluhaković.

Javni poziv za registraciju proizvođača fiskalnih kasa još nije zatvoren, a tek nakon što to bude učinjeno biće obavljen atest kasa koje će se koristiti u RS. Odobrenja budućim ovlaštenim proizvođačima fiskalnih kasa izdavaće Komisija za implementaciju fiskalnog sistema, koju čine tri predstavnika Ministarstva trgovine i turizma i šest predstavnika Ministarstva finansija, među kojima su tri iz Poreske uprave RS.

Predviđeno je da fiskalne kase budu uvedene šest mjeseci poslije početka primjene zakona, a dinamiku fiskalizacije diktiraće Poreska uprava. U RS je oko 70.000 registrovanih poreskih obveznika koji će morati da kupe fiskalne kase, ali će broj fiskalnih kasa biti veći, jer će svaki obveznik na svim svojim prodajnim mjestima morati da ima posebnu kasu. Broj onih koji moraju da uvedu fiskalne kase mogao bi dodatno porasti, jer je veliki broj neregistrovanih poljoprivrednih proizvođača koji će se morati registrovati i uvesti kase kako bi nastavili s prodajom svojih proizvoda.

Gluhaković je rekao da će se cijena fiskalne kase kretati između 150 do 500 EUR i da jedan serviser može da opslužuje od deset do 12.000 korisnika.

"Time je spriječena mogućnost stvaranja monopola u ovoj oblasti", ističe Gluhaković.

Dušanka Tegeltija, pomoćnik ministra za trgovinu, istakla je da će u procesu fiskalizacije koristiti iskustva Srbije kako bi ga sproveli što brže i bez većih problema. Ona je rekla da fiskalne kase imaju poseban sistem koji veoma pouzdano prati sve transakcije, navodeći da imaju ogroman značaj u suzbijanju sive ekonomije. Dodala je da je RS u poređenju s FBiH u ovom procesu daleko odmakla i da je spremna da drugom bh. entitetu pruži podršku u uvođenju fiskalnih kasa.

Zimski centri rasprodati

Govoreći o zimskoj sezoni, ministar Predrag Gluhaković je istakao da su svi kapaciteti kojima RS raspolaže rasprodati do kraja marta.

On je rekao da je u oktobru RS posjetio 8.091 turista, dok je u FBiH u isto vrijeme boravilo 3.328 turista. U istom mjesecu broj registrovanih ostvarenih noćenja u RS dostigao je 28.000 za razliku od 6.000 u FBiH.

Gluhaković je naglasio da ovakav trend pokazuje veoma značajno povećanje interesa turista za RS u odnosu na isti period prošle godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.