Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 13.06.2016.| 13:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS - Uspjeh IT sektora zavisiće od konkurentnih kadrova

Jasmin Komić
Otvaranje razvojnih timova i IT startapova prema svjetskom tržištu biće uspješno u onoj mjeri u kojoj se postojeći resursi uspiju konsolidovati i ponude rješenja konkurentna u svjetskim okvirima, kaže u intervjuu za "eKapiju" ministar nauke i obrazovanja RS Jasmin Komić.

U razgovoru za naš portal Komić naglašava da će domaće IT kompanije biti još uspješnije ako budu raspolagale dobrim kadrom, a da će veliki podsticaj za njihovo poslovanje imati budući inovacioni centar kompanije "Microsoft".

Gledajući dugoročno, prema njegovom mišljenju, privreda RS i cjelokupne BiH može imati veliku korist od startap kompanija, jer one pokreću lokalnu privredu.

eKapija: Nedavno je u Sarajevu povodom Dana telekomunikacija rečeno da IKT sektor može pomoći u cjelokupnom ekonomskom razvoju zemlje, jer je taj sektor prošle godine imao rast od 72%, a broj zaposlenih IT-jevaca povećan je za 67%. Možemo li reći da BiH ima jako IT tržište? Kakva nam je pozicija u odnosu na zemlje regiona?

- IT tržište u BiH je relativno malo, čak i u odnosu na zemlje iz neposrednog okruženja, tako da se ne može reći da BiH ima jako IT tržište. Međutim, ovaj sektor posjeduje potencijal da uz adekvatno planiranje i sistemske razvojne poteze u znatnoj mjeri doprinese razvoju društva u cjelini.

eKapija: Koje su mjere podrške koje Ministarstvo nauke RS daje firmama koje posluju u IKT sektoru? Koje mjere bi bile najefektnije?

- Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske ne obezbjeđuje direktne mjere podrške ovakvim kompanijama. Međutim ono kroz podršku Inovacionom centru Banjaluka stvara uslove za podršku inovativnim MSP, pa tako i onim iz sektora IT-a. Takođe, pod pokroviteljstvom Ministarstva sutra se u Banjaluci otvara "Microsoft inovacioni centar". Njegove će aktivnosti imati za cilj da pruže podršku inovativnim projektima i mladim startap kompanijama u sticanju vještina u oblasti IKT, koje su neophodne za uspješno uključivanje na tržište rada. Na taj način centar će dati direktan doprinos otvaranju novih radnih mjesta, primarno za mlade kadrove, te doprinijeti konkurentnosti ovih kompanija na svjetskom tržištu.

Vjerujemo da upravo rad na podizanju kapaciteta i baze konkurentnih i kompetentnih mladih stručnjaka predstavlja ključni element od kojeg će zavisiti budući uspjeh ovih firmi, pa i sektora u cjelini. Naravno, moguće je razmatrati i mjere podrške razvoju takvih kompanija kroz određene povoljnosti i podršku u sferi fiskalne politike.

(Foto: Robert Lucian Crusitu/shutterstock.com)
eKapija: Ako gledamo na nivou BiH, šta bi bio prvi korak da se situacija u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija poboljša? Je li jedan od prioriteta Strategija o širokopojasnom pristupu?

- Od najvećeg značaja za razvoj sektora i uspjeh IT kompanija je raspoloživost kvalitetnog, konkurentnog IT kadra različitih profila koji je spreman odgovoriti zahtjevima globalnog tržišta.

eKapija: Kolike su potrebe RS za novim kadrom IT stručnjaka? Čini se da je jedan od ključnih problema ovog sektora to što ih nema dovoljno, a i kad izađu sa fakulteta nemaju adekvatno znanje.

- Ovdje se radi o kompleksnom problemu. Evidentan je manjak IT kadra, kao i brojčano relativno skroman broj novoškolovanog kadra IT profila na godišnjem nivou, a može se govoriti i o određenom stepenu neuravnoteženosti u nivou znanja između različitih obrazovnih institucija. Takođe, primjetan je manjak praktičnih znanja i prakse u toku procesa visokoškolskog obrazovanja, što u znatnoj mjeri utiče na konkurentnost IT kadra prilikom prvog zaposlenja. Kada se ovome doda opasnost koja proizilazi iz prisutnog fenomena "odliva mozgova" dobija se kompletna slika izazova sa kojim se IT kompanije, ali i društvo u cjelini suočavaju.

eKapija: Ima li Ministarstvo nauke RS plan da u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja RS napravi plan kako bi se povećao broj školovanih kadrova, s obzirom na to da će biti sve veća i veća tražnja?


- Ministarstvo nauke i tehnologije sarađuje sa Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske na osmišljavanju inovativnih pristupa u obrazovanju kadrova za potrebe IT tržišta u svim segmentima školovanja. Posebno je interesantna ideja da se uz pomoć posebno osmišljenog softvera prilagođenog za djecu nižeg uzrasta osposobljavaju za programiranje.

eKapija: Kako vidite stanje među inovatorima i startap scenu u RS? Imaju li startapovi dovoljnu podršku?


- Agencija za informaciono društvo Republike Srpske, kao institucija Vlade Republike Srpske koja prati, usmjerava i koordiniše razvoj svih aspekata informacionog društva u RS, uzela je aktivno učešće u osnivanju Banjaluka IT klastera, osnovanog krajem aprila 2016. IT klaster Banjaluka okuplja mala i srednja preduzeća, IT razvojne timove, nevladine organizacije, naučnoistraživačke institucije i ustanove preduzetničke infrastrukture sa ciljem zajedničkog nastupa zasnovanog na modelu dijeljenja zajedničkih vrijednosti i interesa kroz inovativnost, razvoj i komercijalizaciju superironih IT rješenja.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
eKapija: Postoji li određen program Ministarstva nauke RS za podsticanje razvoja startap preduzeća u BiH? Ako da, koliko novca se izdvaja na godišnjem nivou? Koji su uslovi za učešće u tom programu?

- Kroz podršku radu Inovacionog centra Banjaluka Ministarstvo podstiče razvoj startap preduzeća u Republici Srpskoj. Na godišnjem nivou za ove namjene izdvajamo 250.000 KM.

eKapija: Koliku korist privreda BiH može da ima dugoročno od pokretanja startap biznisa?

- Privreda u cjelini može imati veliku korist od pokretanja startup preduzeća koja po pravilu doprinose dugoročnom popravljanju ekonomskih rezultata. Startup preduzeća podstiču razvoj lokalne privrede, daleko su fleksibilnija, omogućavaju zapošljavanje i pripremanje mladih ljudi za potrebe tržišta rada kroz programe stažiranja.

eKapija: Šta mislite, u kom pravcu će se razvijati IT tržište RS i generalno BiH u narednim godinama? Koji će biti glavni izazovi?

- IT sektor kao visoko akumulativna i dinamična grana privrede može dati značajan stimulans razvoju privrede i društva u cjelini. Razlog tome leži u činjenici da su sve vrste proizvoda i usluga koje su predmet djelatnosti privrednih subjekata iz ovog sektora usko povezane sa visokotehnološkim razvojem i iz tog razloga predstavljaju značajne elemente u procesu stvaranja novih vrijednosti u savremenom svijetu. Sa aspekta relevantnosti, robe i usluge koje su utemeljene na znanju i novim tehnologijama danas imaju najveću specifičnu težinu na svjetskom tržištu, čime doprinose relevantnosti i kompetitivnosti privrede iz koje potiču. Kada govorimo o izazovima, otvaranje razvojnih timova i IT startapova prema svjetskom tržištu biće uspješno u onoj mjeri u kojoj se postojeći resursi uspiju konsolidovati i staviti u funkciju ponude rješenja konkurentnih u svjetskim okvirima.

eKapija: Koji su planovi Ministarstva nauke RS u narednom periodu kada je riječ o podršci firmama iz IKT sektora?

- Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske podstiče razvoj inovativnih preduzeća putem svojih redovnih programa. U toku je izrada nove Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske koja će značajnu pažnju posvetiti stvaranju i širenju preduzeća u oblasti IKT-a kao jednom od mogućih pokretača budućeg privrednog razvoja.

Teodora BrnjošUnos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.