NavMenu

Meci iz Goražda osvajaju tržište - Kompanija "Pobjeda Technology" širi proizvodnju i zapošljava još radnika

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 13.06.2016. 09:15
Komentari
Podeli
(Foto: pobjeda-technology.com)
Goraždanska firma za proizvodnju sportske i pištoljske municije za civilne potrebe "Pobjeda Technology" (PT) je prošle godine ostvarila prihod od 13,7 mil KM. Zabilježen je i profit, a uspjeh je tim veći imajući u vidu da je 2012. godine ukupan prihod dosegao tek 3,5 mil KM, a situacija se posebno unaprijedila s ulaganjem američke firme "ACS AGE Holdings".

Kao kruna uspjeha je odluka Asocijacije evropskih proizvođača da u svoje članstvo primi ovu firmu. O ovim uspjesima te planovima preduzeća za "Faktor" govori direktor PT-a Hasan Tafro.

Američka investicija

"Pobjeda Technology" je dioničko društvo u kojem osim američkog investitora i trenutnog direktora, dionice posjeduju još i Nihad Mašić i Kadrija Kolić.

– Preko američke kompanije izvozimo naše proizvode u SAD, ali i Njemačku, Tajland, Vijetnam i niz drugih zemalja. Ostvarili smo veliki uspjeh i imamo namjeru da i dalje investiramo. Za mjesec će nam biti dostavljena nova mašina iz Italije koju smo platili 1,5 mil EUR, a u planu smo kupovati još mašina te širiti naš proizvodni pogon – pojašnjava Tafro.

PT radi isključivo za civilni program, i ne snabdijeva vojsku. Među listom klijenata se nalazi i veliki američki trgovinski lanac "Walmart".

– Trenutno zapošljavamo 185 radnika i u fazi smo prijema novih 15 radnika jer pojačavamo proizvodnju malokalibarskog metka. Formiramo tri smjene, ali kapaciteti su nam puni i ne možemo udovoljiti svim narudžbama koje pristižu – tvrdi Tafro.

(Foto: viicha/shutterstock.com)
Jedan od problema na koji su se firme u ovoj branši često žalile je i sporo dobijanje dozvola za izvoz. "Pobjeda Technology" nije imala tih problema, i iz uprave su nam potvrdili da imaju odličnu saradnju sa nadležnim ministarstvima.


– Ono na što imamo zamjerke su izmjene Zakona o porezu na dobit koji je ukinuo pogodnosti za izvoznike. Mi izvozimo 95% naših proizvoda, u zemlju donosimo novac i trebali bismo imati pogodnosti kroz oslobađanje od plaćanja poreza na dobit. Pored toga, mislim da bi država i Razvojna banka FBiH trebale napraviti kvalitetnu strategiju i otvarati nove firme u namjenskoj industriji. Bivša Jugoslavija je "Pobjedu Holding", odnosno preteču današnje "Pobjede Technology", izgradila sedam godina nakon kraja Drugog svjetskog rata. Mi sada nismo u stanju makar obnoviti postojeće kapacitete, a kamoli izgraditi i otvoriti potpuno nove firme – pojašnjava Tafro.

Model saradnje

Ulazak američkog investitora umjesto prethodnog većinski ruskog vlasnika kompanije "Ulyanovsk", unio je novi život u goraždansku kompaniju. Prihodi rastu, otvaraju se nova radna mjesta, a Uprava je optimistična u pogledu budućnosti ovog preduzeća.

Uspjeh "Pobjede Technology" dokaz je da kompanije u BiH mogu zadovoljiti uvjete američkog tržišta, a način saradnje s inostranim partnerom model za ostale domaće privrednike.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.