NavMenu

"Energoinvest" raskida ugovor o prodaji benzinskih pumpi u Hrvatskoj - Kupac nije uplatio 13,2 mil KM

Izvor: Energetika.ba Nedjelja, 12.06.2016. 16:31
Komentari
Podeli

(Foto: Anna Moskvina/shutterstock.com)
Nova uprava državne firme "Energoinvest", s direktoricom Biserom Hadžialjević na čelu, pokrenula je proceduru raskida ugovora o prodaji 15 benzinskih pumpi u Hrvatskoj koji je prethodna uprava potpisala 2014. godine s firmom "Dirus" iz Zagreba, saznaje Avaz.

Ove nekretnine prodate su za 13,2 mil KM (6,6 mil EUR), ali kupac nikada, za 15 mjeseci, a to je potvrdila i Hadžialjević, nije ispunio svoju ugovornu obavezu, niti je uplatio novac iako uredno u punom kapacitetu koristi kupljene pumpe.

Da stvar bude gora, tvrdi direktorica, bivša Uprava "Energoinvesta", u skladu sa zaključenim kupoprodajnim ugovorom, predala je u posjed cjelokupnu imovinu, a da pri tome u ugovoru nije imala zaštitnu klauzulu, to jest, osiguravanje plaćanja putem bankarske garancije.

Na ovaj način firma je predata u ruke "Dirusa" bez garancija da će uopće ispoštovati ugovor i uplatiti novac, dok je imovina prodata za 6,6 mil EUR, iako je njena stvarna komercijalna vrijednost barem dva puta veća.

Štetan ugovor

- Kupac je bio dužan da ugovorenu cijenu u cijelosti jednokratno plati u roku od 30 dana od potpisa ugovora. Ali, to nije uradio ni do danas niti to planira uraditi, što se da zaključiti iz pisanih stavova – kaže Hadžialjević.

Ona naglašava da je u međuvremenu "Energoinvestova" imovina u punoj funkciji kod firme "Dirus", pri čemu su neke benzinske stanice predate drugim operaterima.

- Primjer je samo benzinska pumpa "Lapad" u Dubrovniku, koju je već preuzeo "Lukoil". Naša je namjera da ovaj ugovor, koji je vrlo štetan po "Energoinvest", bude poništen, da se preuzme cjelokupna imovina i ponovo stavi u funkciju putem kompanije "Energoinvest – Hrvatska" – kaže Hadžialjević.

Dodaje da će "Energoinvest" poduzeti sve pravne i druge radnje kod nadležnih organa u BiH i u Hrvatskoj da bude poništen ovaj ugovor.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.