Izvor: Klix | Nedjelja, 12.06.2016.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kupci žele "Ditu" za što manje novca - Uskoro objava trećeg javnog poziva

Tuzlanska Fabrika deterdženata "Dita" još uvijek nije dobila svog vlasnika. Naime, na drugi objavljeni javni poziv za usmeno javno nadmetanje zainteresiranih za preuzimanje ovog nekadašnjeg privrednog giganta niko se nije javio.

Vrijednost imovine fabrike u stečaju u drugom krugu prodaje procijenjena je na više od 17 mil KM, a u proteklih mjesec dana stečajni upravnik "Dite" Hajrudin Kunalić dobijao je brojne upite potencijalnih kupaca. Oni su se uglavnom odnosili na to da li će doći do promjene u načinu prodaje fabrike, te hoće li cijena biti niža.

U prvom krugu prodaje cijena "Dite" iznosila je blizu 20 mil KM, a u drugom je prema odluci Odbora povjerilaca umanjena za nešto više od 10%.

Radnici ističu da su bili svjesni da se na drugi objavljeni javni poziv za usmeno javno nadmetanje zainteresiranih za preuzimanje "Dite" niko neće javiti, s obzirom na to da je, kako naglašavaju, u BiH nažalost postala praksa kupovine nekada veoma uspješnih fabrika za male sume novca.

Kako saznaje "Klix", s obzirom na to da "Dita" još nije dobila svog vlasnika, u toku naredne sedmice bit će objavljen treći javni poziv za usmeno javno nadmetanje zainteresiranih za preuzimanje fabrike.

- Jučer je održana sjednica Odbora povjerilaca i odlučeno je da na trećoj prodaji cijena ostane ista kao i na drugoj. I dalje očekujemo potencijalnog kupca koji će se javiti. Cilj je da dođe kupac koji je spreman nastaviti proizvodnju - ističe stečajni upravnik "Dite".

Dodaje i da će oglas, za razliku od prethodnog, biti otvoren 60 dana, a prilikom izbora kupca, odnosno strateškog partnera, važno je procijeniti njegov kredibilitet kako bi fabrika mogla nastaviti raditi, odnosno kako ne bi došlo do toga da imovina bude korištena u neke druge svrhe.

- Oglas objavljujemo u toku iduće sedmice, a otvaranje ponuda zakazano je za posljednju sedmicu augusta. Ovaj put smo ga produžili na dva mjeseca, kako bismo zainteresiranima ostavili više vremena za razmišljanje ili prikupljanje dodatnih informacija koje im budu potrebne - pojašnjava Kunalić.

U ovoj fabrici deterdženata u stečaju trenutno radi blizu 70 radnika koji su raspoređeni na poslovima proizvodnje tečnih i praškastih detedženata, te sapuna i omekšivača, a troškovi poslovanja se pokrivaju iz prihoda ostvarenih prodajom.

- Mi trenutno nemamo veliku proizvodnju jer nemamo sredstava. Koliko novca imamo toliko i nabavimo sirovina za proizvodnju. Radnicima se redovno uplaćuju doprinosi, a plate su minimalne, ali redovne. Za sada radimo i na nekoj smo pozitivnoj nuli - kaže Busuladžić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.