NavMenu

Od planiranih 100 izgrađeno samo 19 MHE u RS

Izvor: Capital Subota, 11.06.2016. 09:28
Komentari
Podeli

(Foto: shuttestock.com)
Iako je u posljednjih deset godina potpisano više od 100 ugovora o koncesijama za male hidroelektrane u Republici Srpskoj, prema podacima Regulatorne komsije za energetiku RS (RERS) izgrađeno ih je 19, dok je svega šest dozvola za izgradnju MHE još uvijek važeće.

Portparol Regulatorne komisije za energetiku RS Jelena Prtilo rekla je za poslovni portal "Capital" da komisija izdaje dozvole za izgradnju elektroenergetskih objekata za objekte snage iznad 1 MW.

- U ovom trenutku Regulatorna komisija vodi postupke po tri zahtjeva za izdavanje dozvole za izgradnju male hidroelektrane, do 10 MW, a trenutno postoji šest izdatih dozvola za izgradnju malih hidroelektrana koje su važeće - istakla je Prtilo.

Dodala je da Regulatorna komisija izdaje dozvole za izgradnju elektroenergetskih objekata, odnosno "energetske dozvole", u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji, te da te dozvole ne treba miješati sa građevinskim dozvolama koje se izdaju prema propisima koji regulišu oblast građenja objekata.

Procedura izdavanja dozvola u energetskom sektoru definisana je i Pravilnikom o izdavanju dozvola. Dužina postupka izdavanja dozvole zavisi od toga da li je podnijet uredan zahtjev za izdavanje dozvole i da li je dostavljena prateća dokazna dokumentacija i izjava. Ako je podneseni zahtjev kompletan, Regulatorna komisija donosi odluku o istom u roku od 60 dana.

Prema evidenciji RERS-a 19 malih hidroelektrana koje postoje danas u Srpskoj imaju ukupnu snagu 49.765 MW.

To su male hidroelektrane: Bogatići – 8 MW, Tišča – 2 MW, Vlasenica – 0,9 MW, Divič -2,283 MW, Sućeska R-S -1 – 1,93 MW, Sućeska R-S – 2 – 1,099 MW, Bistrica B – 5 a – 3,93 MW, Novakovići – 5,77 MW, Ilomska – 4,95 MW, Ustiprača – 6,9 MW, Zapeće – 3,877 MW, Mesići Nova – 4,897 MW, Štrpci – 0,06 MV, Žiraja – 0,41 MW, Velika Jasenica – 0,65 MW, Oteša B-O -2 – 0,992 MW, Grabovička rijeka – 0,785 MW, Žeželja – 0,3 MW i Otoke 1 – 0,032 MW.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.