Izvor: Nezavisne novine | Petak, 28.12.2007.| 14:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kuća na ekranu

Lifeware je inovativni proizvod kompanije "Exceptional Innovation" koji predstavlja sistem sačinjen od nekoliko komponenata koje zajedno nude izuzetan multimedijalni doživljaj dok istovremeno omogućuju da kontrolišite osnovne sisteme u kući.

Centralni dio Lifewarea čini Life Media Centar PC koji je optimiziran za rad sa digitalnom multimedijom i za upravljanje automatizovanim sistemima u kući. Iako liči na audio-video risiver, Life Media u sebi sadrži hard disk od četiri gigabajta, na kojem se mogu pohraniti filmovi, fotografije i snimljeni TV program. Na njega je postavljen takozvani embedded operativni sistem Windows Vista, a tu je i moćan Intel procesor. Uređaj podržava DVD, HD-DVD i Blue Ray medije, ima ugrađen čitač fleš kartica, a dolazi sa opcijama za CableCard, ATSC i NTSC tunere.

Druga važna komponenta ovog sistema je LifeWare softver, koji povezuje sve komponente i sa kojim lako možete kontrolisati sve funkcije sistema. U kombinaciji za LifeMedia centrom, sa ovim softverom možete lako upravljati svojom muzičkom kolekcijom, pregledavati fotografije, gledati TV program i DVD sadržaje. Pored ovoga sa LifeWare softerom se može kontrolisati i svjetlosni sistem u kući, termostati, kamere i bezbjednosni sistem. On takođe omogućava kontrolisanje puštanja muzike u određenim dijelovima kuće i razmjenu fajlova na kućnoj mreži. Ono što je interesantno je da se sve može uraditi uz pomoć daljinskog upravljača koji dolazi uz sistem, ali i uz pomoć miša, testature ili malih ekrana.

Važan dio sistema je i LifePoint koji, u stvari predstavlja digitalni ekran osjetljiv na dodir i koji se postavlja u različite dijelove kuće. Preko njega se može vršiti kompletna kontrola kuće i multimedijalnih sadržaja, jer ekrani imaju direktnu vezu s LifeMedia PC-om i LifeWare softverom. Zbog svoje male veličine, koja iznosi 8,9 x 12,1 inča, može se lako postaviti u svakoj prostoriji u kući, a pošto u sebi ima ugrađen mikrofon i zvučnike vrlo lako se može koristiti za komunikaciju između ukućana.

Od ostalih komponenti tu je LifeVision, uređaj koji dozvoljava da se na televizorima u kući i LifePointu istovremeno može gledati nekoliko televizijskih kanala. Life Vision podržava mrežu od jednog gigabita i može pohraniti oko 250 gigabajta podataka. LifeWare sistem takođe ima i komponentu LifeLink, uz pomoć koje možete upravljati sistemima u kući preko Interneta i LifeStorage, koji služi za smještanje podataka i koji ima četri RAID 5 rack hard diska, ukupnog kapaciteta od 2,25 terabajta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.