NavMenu

Prvo licenca pa borba za tržište - Bijeljinski "Orao" čeka naporan posao do remonta helikopterskih motora za Ruse

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 13.06.2016. 14:33
Komentari
Podeli
(Foto: Orao Bijeljina)
Bijeljinski "Orao" je na korak do uspostavljanja saradnje sa ruskom kompanijom "Klimov" na remontu helikopterskih motora za civilne potrebe. Ugovor je većim dijelom definisan u martu ove godine, ali kompaniji "Orao" predstoji još posla do dobijanja licence ruske kompanije i probijanja na tržište.

Naime, kompanija "Orao" je prošle godine donijela istorijsku odluku da uđe u posao remonta turbovratilnih motora TV3-117. Riječ je o radikalnom potezu jer su se dosad bavili isključivo remontom turbomlaznih motora. Prema riječima direktora Milana Price, ideja je da "Orao" postane jedan od ovlašćenih servisera u oblasti remonta i održavanja tih motora.

- Da bi to postao, "Orao" treba da sa kompanijom "Klimov" u prvoj fazi ostvari transfer znanja i tehnologija kupovinom remontno-tehničke dokumentacije, obukom kadrova, nadogradnjom postojećih i osvajanjem novih remontnih tehnologija. Moramo da obezbijedimo novac za veliku investiciju, a zatim da osvojimo remont, da se to dokaže i stekne licencno pravo "Klimova" - kaže Prica.

Prema njegovim riječima, jedna od ključnih stvari biće i ispitna stanica koju bi razvijali inženjeri kompanije "Orao".

- Helikopterski motori imaju malo drugačiju konfiguraciju i generišu snagu, a ne potisak kao turbomlazni što će uzrokovati posebne zahtjve za opremanjem ispitne stanice. Svaka promjena programa u ovoj oblasti je veliki izazov i podrazumijeva realizaciju niza složenih i koordinisanih aktivnosti.

Potom bi se, kako kaže Prica, prešlo na dokazivanje tehnologija u remontu dva motora u pogonima "Orla" koje bi ocijenili stručnjaci "Klimova" u Rusiji. Procjenjuje se da bi to dokazivanje trajalo oko godinu i po do dvije.

(Foto: Orao Bijeljina)
- Ukoliko zadovoljimo, slijedi dodjela licencnog prava na remont motora TV3-117 i njegovih modifikacija, a zatim i ugovaranje podrške u vezi obezbjeđivanja rezervnih dijelova i potrošnog materijala proizvođača "Klimov". Potom slijedi dokazivanje na tržištu, stvaranje referenci na ex-Yu prostoru i podizanje poslovanja kroz ugovaranje na svjetskom nivou - kaže direktor kompanije "Orao".

Dodaje da bi u toj borbi za tržište imali veliku prednost u odnosu na konkurenciju, jer direktnu podršku kompanije "Klimov" nema nijedna druga firma u regionu.

Prica kaže da je bitno i investicije svesti na prihvatljiv nivo, jer postoje zahtjevi za veoma skupom opremom i instalacijama.

Posao za narednih 10 godina


Prema riječima direktora "Orla, ugovor sa Rusima bi im garantovao perspektivan posao narednih 10 i više godina, a kompanija bi tehnološki značajno napredovala.

- Postoji mogućnost da "Orao" preuzme i proizvodnju određenih dijelova motora. Program bi perspektivno mogao da bude dobar ulaz i da pokrije najmanje još jedan helikopterski ili turboelisni motor zapadnog porijekla npr. serije motora Allison 250 ili PWC PT6. "Orao" je uvijek imao objedinjene tehnologije istočnog i zapadnog porijekla i to se do sada pokazalo kao dobra osnova za razvoj i lakši prelazak na nove programe remonta.

Kompanija "Orao" se i ove godine predstavila na sajmu tehnike u Beogradu. Ističu da je sajam ispunio očekivanja u pogledu organizacije, ali ne i ponude. Prema riječima Price, sve je manji broj proizvođača sa ex-Yu prostora, a "Orao" cilja na saradnju sa takvim firmama.

(Foto: Orao Bijeljina)
- Najveći broj izlagača bila su zastupništva stranih kompanija, distributeri opreme ili firme mješovite vlasničke strukture koje žele da plasiraju stranu proizvodnu opremu i materijale realnom domaćem sektoru koji je sve manji.

Saradnja i sa drugim tržištima

Iako će se bijeljinska kompanija u narednom periodu fokusirati na dobijanje licence ruskog "Klimova", kuju se planovi za saradnju sa nekim drugim tržištima.


- Takođe radimo na osvajanju remontnih procesa i tehnologija za jedan turbomlazni motor modularne konstrukcije zapadne proizvodnje. Riječ je motoru koji se još uvijek proizvodi i za koji vjerujemo da ćemo imati tržišta. Radimo na razvoju poslova sa Indijom, UAE, zatim sa kanadskim PWC, poljskim PWK i PWRZE, ogrankom "GE Water & Power", "Unimet"-om i tako dalje - ističe Prica.

Osim investicija u infrastrukturu, opremu i tehnologije za osvajanje remonta motora za helikopetere, "Orao" planira podići na viši tehnološki nivo i proizvodnju u drugim sektorima.

- Proizvodnja treba biti opremljena apkant presom i novim laserskim ili water jet rezačem metala, a kontrola kvaliteta uređajem za bezkontaktno mjerenje. To su uslovi naručioca PWC i nastojaćemo da ih ispoštujemo kako bismo što prije krenuli sa narudžbama i realizacijom proizvodnje - kaže Prica za "eKapiju" i dodaje da zbog naručenih poslova pripremaju rad u trećoj smjeni.

Vedrana Džudža

Kako izgledaju pogoni preduzeća "Orao" pogledajte u fotogaleriji!

Fotogalerija
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.