NavMenu

Porezna uprava FBiH: Kulturno – umjetničke i estradne programe obavezno prijaviti

Izvor: Fena Petak, 28.12.2007. 08:52
Komentari
Podeli

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća pravne i fizičke osobe koje povodom nastupajućih praznika namjeravaju organizirati prigodne proslave uz angažiranje estradnih umjetnika da su dužne, u skladu s odredbama poreznih kantonalnih zakona, poreznim ispostavama u općinama na području kojih će se program organizirati podnijeti prijavu poreza na prihod od autorskih prava.

Obveznik poreza na prihod od autorskih prava su pravne i fizičke osobe, organizatori programa, navodi Porezna uprava FBiH. Namjeru da organiziraju javno izvođenje kulturno-umjetničkog ili estradnog programa dužni su prijaviti Poreznoj upravi u roku od tri dana prije početka njegove realizacije.

Uz poreznu prijavu, organizator (porezni obveznik) dužan je podnijeti jedan primjerak ugovora zaključenog između organizatora i izvođača te tačan iznos ugovorene netonaknade za ugovoreno djelo. Ukoliko je prisustvo proslavi uvjetovano izdavanjem ulaznica, organizator je dužan uz prijavu podnijeti na ovjeru i blokove ulaznica koje moraju imati serijski broj, a za osobe koje nisu državljani BiH dužni su podnijeti i radnu dozvolu.

Nepostupanje na ovaj način može imati za posljedicu zabranu obavljanja djelatnosti, odnosno održavanje planiranog kulturno-umjetničkog ili estradnog programa. Porezna uprava FBiH također podsjeća da neprijavljivanje namjere organiziranja kulturno-umjetničkog ili estradnog programa, osim posljedice zabrane, ima i propisane prekršajne i krivične sankcije, posebno u dijelu netačnog prijavljivanja iznosa ugovorene naknade za autorsko djelo.

Kao što je obaveza poreznog obveznika da prijavi, obračuna i uplati porez na prihod od autorskog prava, tako je i pravo Porezne uprave Federacije BiH da vrši kontrolu nad pravovremenim i tačnim prijavljivanjem porezne obaveze, što će i raditi tokom predstojećih praznika. Stoga je Porezna uprava FBiH pozvala sve koji će takve programe organizirati da u zakonom propisanim rokovima i način propisan zakonom izvrše svoju poreznu obavezu.

Stope poreza na prihod od autorskih prava različite su u svim kantonima. Tako u Kantonu Sarajevo stopa poreza na pihod od autorskih prava iznosi 20 posto, izuzev za djela ozbiljne muzike za koje stopa iznosi pet posto. U Zeničko-dobojskom kantonu stopa poreza je 15 posto, a u Unsko-sanskom 20 posto, izuzev za djela ozbiljne muzike za koje stopa iznosi pet posto.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.