NavMenu

Imunoterapija "izliječila" muškarca s više od 26 tumora

Izvor: B92 Četvrtak, 09.06.2016. 15:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: somsak suwanput/shutterstock.com)Ilustracija
Pacijent Majk Četl imao je poteškoće s kretanjem usljed velikog broja malignih tumora u abdomenu.

Prvobitni tretman, koji je uključivao kompleksnu operaciju nekoliko organa, praćenu hemoterapijom, pokazao se bezuspješnim godinu dana kasnije, kada je tumor zahvatio jetru.

Uslijedila je dodatna hemoterapija, a Četl je dvije godine kasnije saznao da se kancer proširio i na kosti, piše "Independent".

- Tumor se brzo širio, a ja sam u međuvremenu klonuo. Nisam mogao glavu da pomjerim, sav sam bio u bolovima - rekao je Četl za magazin American Society of Clinical Oncology.

S obzirom na to da je ponestalo opcija za liječenje, pacijent je počeo da razmišlja o palijativnom zbrinjavanju. Ali upravo tada doktor Stiven Dafi sa Onkološkog instituta Bolnice Svete Meri u Ričmondu u Virdžiniji, uputio ga je doktoru Luisu Dijazu iz "Džons Hopkins Kimel" centra za istraživanje kancera u Baltimoru u Merilendu.

Doktor Dijaz je pacijenta priključio studiji u čijem se fokusu nalazilo istraživanje genetskih abnormalnosti, zvanih ‘nedostatak reparacije pogrešno sparenih nukleotida’ (Mismatch repair deficiency, MMR).

Tokom istraživanja je ispitivano da li tumori u Četlovom tijelu reaguju na imunoterapijski lijek kitruda (pembrolizumab).


Tri mjeseca nakon početka terapije, simptomi bolesti počeli su da se povlače.

- Ponovo sam mogao da pomjeram vrat. Nekoliko mjeseci kasnije moja ćerka je slavila vjenčanje. Bio sam srećan što sam mogao da je odvedem do oltara - rekao je Četl.

Pacijent danas na svake dvije nedjlje prima lijek rastvoren u infuziji. Terapija traje samo 30 minuta, a rezultati pokazuju da odlično reaguje na tretman.

- Osjećam se blaženim što imam tako dobre ljekare, koji su me doveli ovde gdje sam sada. Drago mi je što sam dobio priliku da učestvujem u istraživanju - zaključio je.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.