NavMenu

Javne nabavke u BiH - U 2015. skoro svi poslovi dodijeljeni domaćim firmama

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.06.2016. 15:56
Komentari
Podeli
(Foto: Goodluz/shutterstock.com)
Javne nabavke posebno su ekonomsko pa i političko pitanje u Bosni i Hercegovini, jer opstanak mnogih preduzeća ovisi o pobjedi na tenderu. Pobjedom na tenderu firma može isporučiti robe ili usluge javnim ustanovama. Pitanje javnih nabavki uvijek se u javnosti dovodi u vezu s korupcijom, netransparentnošću, kriminalom, političkim sponzorima itd. Novim Zakonom o javnim nabavkama BiH, donesenim krajem 2014. godine, povećana je transparentnost nabavki i harmonizacija propisa s legislativom Evropske unije.

Dodijeljeni poslovi

Direktorica Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine Đinita Fočo izjavila je za "Faktor" da je ukupna vrijednost zaključenih ugovora u postupcima javnih nabavki u 2015. godini iznosila 1,3 mlrd KM bez uračunatog PDV-a.

– Od ovog iznosa, 95% ili 1,235 mlrd KM ugovorenih poslova dodijeljeno je domaćim firmama – kazala je Fočo.

Prema njenim riječima, Agencija kontinuirano radi na povećanju transparentnosti javnih nabavki.

Fočo je naglasila da je novi zakon o javnim nabavkama obavezao ugovorne organe da na svojim internetskim stranicama moraju objaviti obavještenje o nabavci.

Usvajanjem zakona, s radom je sredinom prošle godine krenuo i portal javnih nabavki na kojem svako može vidjeti i preuzeti tendersku dokumentaciju, kao i uslove tendera.

Kako je za "Faktor" izjavio ekonomski analitičar Zoran Pavlović, reference ponuđača, kvalitet isporučene robe ili usluga, te cijena, ključni su elementi na koje ugovorni organ mora obratiti pažnju.

Jeftine ponude


Na pitanje da li je najjeftinija ponuda na tenderu ujedno i najpovoljnija, Pavlović je rekao da definitivno nije, jer se u tom slučaju kao kriterij uzima samo cijena, dok se drugi elementi zanemaruju.


– Ako pobjednik na tenderu nema reference, a imao je najnižu cijenu, može se lako desiti da isporuči nekvalitetnu ili neadekvatnu robu. Također, mogu se desiti i kašnjenja u isporuci, u izvođenju radova. Bolje je platiti malo skuplje, ali imati dobavljača sa referencama i kvalitetom, jer su zapravo to najpovoljnije javne nabavke – kazao je Pavlović.

ISO standard kao mjera

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da se ne vodi evidencija o pobjednicima tendera kako su svoj posao uradili i da se to bodovno ne ocjenjuje.

– Neophodno je po ISO standardima bilo kojeg poslovanja da se ponuđači na tenderima verifikuju po osnovu kriterija. Ako, primjerice, strane kompanije raspišu tender, one će uvijek izabrati firmu koja posluje po ISO standardima, jer to garantuje reference i kvalitet odrađenog posla – kazao je Pavlović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.