NavMenu

"iPhone 7" će biti otporan na vodu?

Izvor: Klix Srijeda, 08.06.2016. 11:13
Komentari
Podeli
Ako je vjerovati najnovijim izvještajima baziranim na dokumentima za patent, novi smartfon kompanije "Apple" će biti otporan na vodu.

"Apple iPhone 7" će donijeti mnogo uzbudljivih novosti, a jedna od njih je tehnologija koja će ga učiniti otpornim na vodu.

Ove informacije su se pojavile u javnosti zahvaljujući dokumentima za patent koji su "procurili" na internet. U njima je naveden "mrežasti kišobran" koji štiti utor za slušalice. Ako "iPhone" padne u vodu, takozvani kišobran sprečava da dođe do hardverskih komponenti.

Ako to nije dovoljno, nova tehnologija uključuje i drugu liniju "tečne" odbrane. Radi se o hidrofobnom premazu koji je nanesen na vanjsku površinu "iPhone"-a, kao i na mrežasti kišobran, dok se u unutrašnjem dijelu mreže nalazi hidrofilni premaz koji šalje vodu izvan uređaja.

Međutim, kao što je slučaj sa svim patentima, "Apple" može, a i ne mora primijeniti ovu tehnologiju. Oni koji žele vodootporni "iPhone" imaju razloga da se nadaju, jer "Apple" već koristi sličnu tehnologiju za svoj "Apple Watch".

"Apple"-ov rival "Samsung" već ima flagship smartphone otporan na vodu, a ukoliko kompanija iz Cupertina ne bude pratila konkurenciju, to će biti samo manje iznenađenje. "Apple" teži tome da postavlja nove pravce, a ne da prati konkurenciju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.