NavMenu

Češke energetske kompanije traže partnere u BiH

Izvor: eKapija Srijeda, 08.06.2016. 15:52
Komentari
Podeli
Izudin GušmirovićIzudin Gušmirović
Češka, zemlja partner ovogodišnjeg sajma "Energa" koji se još danas i sutra održava u Tuzli, predstavlja se sa 19 kompanija. Kolektivni nastup čeških kompanija je realizovan putem Ambasade Češke Republike u BiH i državne agencije za promociju izvoza Czech Trade.

- Naša saradnja i epitet zemlje partnera je rezultat uspješne prezentacije naših firmi na prošlogodišnjem sajmu u Tuzli. To je dokaz da mnoge češke kompanije pridaju veliku važnost energetskom sektoru BiH, a njihova očekivanju su uspostavljenje veza sa lokalnim partnerima. Ove kompanije uglavnom predstavljaju područja rudarstva, inžinjeringa, saobraćaja, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i drugog – istakao je Petr Kašička, Šef Trgovinskog i ekonomskog odjeljenja Ambasade Republike Češke u BiH.

Czech Trade, osnovan od strane Ministarstva industrije i trgovine Republike Češke, je agencija za podsticajne trgovine, koja ima preko 50 predstavništva širom Evrope i svijeta. Na čelu predstavništva Chech Trade-a koje se nalazi se u Podgorici, a pokriva Bosnu i Hercegovinu je Izudin Gušmirović koji je istakao važnost ovakvih privrednih susreta.

- Sajam "Energa" je prepoznat od strane čeških kompanija kao potencijal za pronalaženje partnera među renomiranim firmama u Bosni i Hercegovini iz oblasti energetike. Tradicionalno dobri odnosi između Češke republike i Bosne i Hercegovine moraju se produbljivati i u oblasti ekonomske saradnje, a ovakva manifestacija je primjer kako ekonomska saradnja dviju zemalja može intezivirati. Ovakav odziv čeških kompanija pokazuje da interesovanje za ovo tržište i ovu oblast postoji, što je dobar osnov za obostranu saradnju – kazao je Gušmirović.


Potencijalni partneri na zajendičkom štandu čeških kopanija mogu pronaći sljedeće izlagače: Prumyslova keramika PSP Engineering, TEMAC, ZK - TERMOCHEM, ZVVZ Enven Engineering, INCO engineering, ENVIRMINE-ENERGO, RSBP spol, DOOSAN ŠKODA POWER, GEOtest, FERRIT, ENVIROS, ETD TRANSFORMATORY, BLUETERM i druge.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.