NavMenu

Otvoren sajam energetike "Energa 2016"

Izvor: eKapija Utorak, 07.06.2016. 15:43
Komentari
Podeli
U Tuzli je danas, 7. juna, svečano otvoren šesti po redu specijalizirani sajam "Energa 2016", regionalno prepoznatljiv događaj koji objedinjuje specijalizirani sajam energetike i konferencijsko-prezentacijske sadržaje, a na kojem učetsvuju izlagači iz deset evropskih zemalja, dok je zemlja partner Republika Češka.

- Interes svih učesnika sajma dokaz je da je energetski sektor u BiH dobar za uspostavljanje dugoročnih poslovnih veza sa lokalnim partnerima. Nadam se da će sve aktivnosti tokom sajma, kao i prisustvo svih vas, postati još jedan impuls za pojačanje poslovnih veza između kompanija te da će svaka kompanija iskoristiti ovu priliku - rekao je u svom pozdravnom govoru Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, ujedno i predsjednik Organizacionog odbora Sajma.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je partner Sajma, rekao je da ovaj sajam zaslužuje mnogo više pozornosti od izvršne i zakonodavne vlasti, te pozvao sve da se kroz udruženja i grupacije VTK osnaži gospodarstvo i učestvuju u kreiranju zakonodavnog okvira BiH.

- Energetski sektor igra glavnu ulogu u ekonomskom i društvenom napretku u BiH. Ekonomski i okolišno zdrava isporuka energije je temljni uslovi za konkurentnu ekonomiju u BiH bez koje održivi rast i zapošljavanje nisu mogući - izjavio je u svom obraćanju Stipo Buljan, sekretar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Međunarodni sajam energetike "Energa", kako je kazao, Admir Softić, u ime Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je ujedno i jedan od pokrovitelja ovog Sajma, ima značajnu ulogu u postizanju navedenih ciljeva.


- Mislimo da će u budućnosti biti jedan od važnih aktera u ovo procesu. Takođe se nadamo da će kroz rad pokazati visok stepen međusobonog razumijevanja mnogobrojnih partnera, uključivanja i saradnje svih sudinika u nastojanju da se prisutnima prezentuju realni problemi, a svakako i moguća rješenja koja osiguravaju bolju budućnost i otvaraju nova radna mjesta u BiH - poručio je Softić.

Specijalizirani sajam energetike "Energa 2016", bće otvoren do 9. juna 2016. godine. U SKPC "Mejdan" u Tuzli u tri sajamska dana na 6.000 m2 predsatviće se više od 100 izlagača iz 10 evropskih zemalja.

U konferencijskom programu, koji će tretirati brojna pitanja i odgovore iz oblasti energetskog sektora, prvog dana sajma najviše pažnje je privukao panel "Strateški pristup investiranju u energetski sektor BiH" .

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Izgradnja HE Dabar: Radovi u zoni mašinske zgrade, angažovano oko 100 kineskih radnika

Na izgradnji hidroelektrane Dabar, aktivirana su gradilišta u zoni mašinske zgrade, brane Pošćenje, kao i na nasipu Grebak, a na ovom projektu koji izvodi kineska kompanija Gezhouba group (Gezuba grupa) angažovano je oko 100 kineskih radnika, rekao je Srni direktor preduzeća Hidroelektrana Dabar Slaviša Stajić. Stajić je objasnio da je na nasipu Vranjača u toku gradnja pristupnog puta, pa će i to gradilište biti aktivirano u narednih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.