Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 27.12.2007.| 09:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potvrđeno: Tuzlaci oborili Ginisov rekord u masovnom ljubljenju

(Foto: b)

U Ginisovu knjigu rekorda uvrštena je i Tuzla, gdje je 1. septembra ove godine oboren rekord u najmasovnijem poljupcu, potvrđeno je certifikatom koji je dobio organizator Radio Kameleon.

Na platou kod "Mercator" centra u Tuzli usne je, na deset sekundi, istovremeno spojilo 6.980 registrovanih parova, a obaranju rekorda prisustvovalo je ukupno 25.000 građana BiH, ali i susjednih država. Time je BiH srušila rekord u masovnom ljubljenju koji su do sada držali Mađari sa 6.400 parova.

Organizator je, kao dokaz obaranja svjetskog rekorda, poslao video-snimke, fotografije učesnika, izvještaje domaćih medija i izjave učesnika, što je prihvaćeno kao vjerodostojno.

"Certifikat je stigao 28. novembra, ali smo odlučili danas, na 15. rođendan Kameleona, podijeliti to s vama. Rekord se jednom obara", izjavio je juče vlasnik tuzlanske radio-stanice Kameleon Zlatko Berbić.

Načelnik Tuzle Jasmin Imamović podržao je ideju slušatelja Radio Kameleona da se plato na kojem je organizovano masovno ljubljenje, nazove trg ljubavi. On će, kako je obećao, na sjednici Općinskog vijeća Tuzla inicirati preimenovanje trga.

"Promovirani smo kao grad ljubavi. Od filozofije ljubavi nema vrednije filozofije. Ovo je odlična promocija grada i BiH. Što više bude ovakvih promocija, prije će nam olakšati vizni režim", prokomentarisao je Imamović.

Islamska zajednica Tuzla bila je protiv obaranja svjetskog rekorda i bezuspješno pozivala građane Tuzle na bojkot ljubljenja na javnom mjestu, ali ne samo da su heteroseksualci podržali ovaj nezaboravni događaj, već su i homoseksualci, koji obično kriju svoje opredjeljenje, javno iskazali ljubav. Time je Tuzla pokazala ne samo da je mjesto ljubavi, već i tolerancije, bez obzira na vjersko, seksualno i drugo opredjeljenje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.