NavMenu

Stanje u privredi USK-a bolje u odnosu na 2006. godinu

Izvor: Fena Četvrtak, 27.12.2007. 09:11
Komentari
Podeli

Stanje u privredi USK-a nešto je bolje u odnosu na 2006. godinu, ali i dalje daleko ispod očekivanog nivoa. Iako je industrijska proizvodnja zabilježila lagani rast, zahvaljujući čemu se povećao izvoz, pokazatelji zaposlenosti, odnosno rast plaća ne pokazuju bitnije promjene, već naprotiv, nezaposlenost je i dalje velika.

Ovo je rečeno na jučer (26.12.2007.) u Bihaću održanoj konferenciji za novinare Privredne komore USK-a. Značajan iskorak ove godine zabilježili su: BIRA koja je uvođenjem nove tehnologije povećala izvoz, te Bihaćka pivovara otvaranjem nove fabrike vode.

Pozitivne rezultate postigla je i Drvna industrija "Sanica", te poduzeće "Smrča" iz Bosanske Krupe. Obeshrabrujuće je međutim, što se ni iduće godine ne očekuju bitni pomaci, kazao je predsjednik Privredne komore USK-a Ismet Pašalić.

Privatizacija bivših giganata, koji su danas pod ključem ili pred stečajem, po mišljenju zamjenika predsjednika Upravnog odbora PK USK-a Suada Mahmića riješila bi pitanje nezaposlenosti, odnosno unaprijedila stanje privrede u Kantonu.

Najveća boljka je upravo armija nezaposlenih koja konstantno raste, dodao je predsjednik UO PK USK-a Irfan Redžić. On smatra da Vlada i Privredna komora USK-a trebaju tješnje sarađivati da bi se cjelokupna situacija u privredi poboljšala.

Privredna komora u narednoj je godini sebi zadala više ciljeva i aktivnosti. Onaj glavni je stvaranje povoljnog ambijenta za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta, što je već ranije utemeljeno Sporazumom o saradnji s Vladom i općinama USK-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.